Öt rendőr kapott fegyelmit az aszódi kettős gyilkosság ügye miatt

Tényfeltáró vizsgálatot folytattak az aszódi kettős gyilkossággal kapcsolatos rendőri mulasztások miatt, amelyben öt rendőrrel szemben indítottak fegyelmi eljárást.

2022. június 27., 14:58

Szerző:

Lezárult az a tényfeltáró vizsgálat, melyet Balogh János országos rendőrfőkapitány rendelt el az egész országot megrázó aszódi kettős gyilkossággal kapcsolatos rendőri mulasztások miatt – árulta el az ORFK sajtóosztálya a 24.hu-nak.

Az apa baltával gyilkolta meg 14 és 16 éves lányait a láthatás ideje alatt, majd öngyilkos akart lenni, és egy vonatnak rohant, de ezt túlélte. Az édesanya jelentette be lányai eltűnését a rendőrségnek, akiknek azt is elmondta, hogy szerinte veszélyben vannak gyermekei, ennek ellenére a rendőrök csak egy hét múlva mentek be az apa lakhelyére, ahol megtalálták a holttesteket. A bejelentéskor is ellátogattak a házhoz, de akkor nem mentek be.

Az állományilletékes parancsnokok öt rendőrrel szemben indítottak fegyelmi eljárásokat, amelyekben különböző mértékű – jelentős tárgyi súlyú ­– fenyítéseket szabtak ki. A vizsgálat megállapította, hogy a bizonyított szakmai mulasztások nem voltak befolyással a bűncselekmény végkifejletére, a gyermekek halálára – közölte az ORFK sajtóosztálya. 

Hozzátették: a hasonló esetek megelőzése érdekében a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes megosztotta a feltárt szakmai hiányosságokból levonható tapasztalatokat a különböző szolgálati ágaknál dolgozó szakemberekkel.

A jelenlegi tudásuk szerint az elsődleges intézkedések megfeleltek a szabályoknak.

Az előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen állapotukat kihasználva elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett panaszt a kihallgatása során, de a kérdésekre nem válaszolt. A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a férfi letartóztatását, annak helyéül pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

(Kiemelt kép: Bűnügyi helyszínelők egy aszódi társasházban, amelynek egyik lakásában két holttestet találtak 2022. május 26-án este. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya emberölés bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.