Heteken belül szabadlábra helyezhetik a barátnője meggyilkolásáért elítélt Oscar Pistoriust

Hamarosan szabadulhat a börtönből Oscar Pistorius, a barátnője meggyilkolásáért elítélt dél-afrikai paralimpikon. Ügyében a pretoriai feltételes szabadlábra helyezésekben illetékes bizottság pénteken dönthet, miután a sportoló már letöltötte 13 éves büntetésének felét.

2023. március 30., 16:34

Szerző:

Oscar Pistorius feltételes szabadlábra helyezési meghallgatására a közigazgatási főváros, Pretoria egyik börtönében kerül sor, és a döntés valószínűleg az utolsó fejezete lesz ennek az egész világot megrázó történetnek – írja a The Guardian. „A testületnek meg kell állapítania, hogy a büntetés elérte-e a célját” – mondta Singabakho Nxumalo, a büntetés-végrehajtási minisztérium szóvivője.

A paralimpiai sprinter megölte a modellként és jogászként dolgozó barátnőjét, Reeva Steenkampot, amikor négyszer rálőtt pretoriai háza fürdőszobájának ajtaján keresztül. Az ügyészség azzal vádolta Pistoriust, hogy féltékenységi dührohama miatt szándékosan ölte meg Steenkampot. A sportoló gyakran összeomlott a bíróságon, és azzal védekezett, hogy úgy gondolta, hogy egy betörő rejtőzik az ajtó mögött, mikor lőtt. 

A bíró úgy találta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy szándékos emberölés történt, de első fokon gondatlan emberölésért öt év börtönbüntetésre ítélte Pistoriust. Később az ügyészség fellebbezése után 2015-ben szándékos emberölés miatt 13 év öt hónapot kapott. A dél-afrikai törvények szerint az elkövetők a büntetésük felének letöltése után automatikusan jogosultak arra, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék őket. 

Pistoriust, akit 11 hónaposan mindkét térde alatt amputáltak, „Blade Runner” – ként (ford: Pengefutó) vált ismertté a szénszálas protézisei miatt. Világhírnevét a 2012-es Olimpián szerezte, amikor 400 méteren elődöntőbe jutott. 

(Kiemelt képünk: A 2013. június 04-én készült archív felvételen Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon sprinter először jelenik meg a pretoriai bíróságon, miután februárban óvadék ellenében szabadlábra helyezték modell barátnője Valentin-napi meggyilkolása miatt. Fotó: ALEXANDER JOE / AFP)

 

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.