Napi abszurd: emberi koponyát ajándékozott a temetőben dolgozó halottátvevő a virágboltosnak

Nem jogerősen pénzbüntetésre ítéltek egy temetői dolgozót, aki emberi koponyát ajándékozott ismerősének – tudatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

2023. november 9., 16:00

Szerző:

A bíróság korábbi közlése szerint az eset 2022 őszén történt. Az ügy elsőrendű vádlottja budapesti temetőben dolgozott halottátvevőként. Az egyik temetői virágbolt eladója rávette, hogy szerezzen neki egy emberi koponyát.

A férfi „a hozzátartozó nélküli, lejárt, megszűnt sírhelyekből kiemelt, közös sírba történő újratemetésre váró emberi csontok közül ”elvett egy koponyát és egy állkapocscsontot, majd átadta azokat a másodrendű vádlottnak azzal, hogy ne adja tovább senkinek.

A nő azonban később átadta azokat a harmadrendű vádlottnak, akinél a rendőrség egy közúti ellenőrzés során megtalálta és lefoglalta a maradványokat.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jelen ügyben elkövették az emberi test tiltott felhasználásának bűncselekményét. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, megromlott egészségi állapotát, ténybeli feltáró vallomását és az elkövetési szándék eshetőlegességét, súlyosító körülményként pedig, hogy a vádlott a cselekményét foglalkozása felhasználásával követte el.

A Fővárosi Törvényszék kétrendbeli emberi test tiltott felhasználása miatt 412 ezer 500 forint pénzbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat. Az elsőfokú döntés nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett a pénzbüntetéssel kapcsolatban. A másik két vádlott ügyében már korábban pénzbüntetéssel lezárult az eljárás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három tizenéves fiatallal szemben, akik 2021 telén, a villamosról leszállva, szidalmazni kezdték a velük szemben jogszerűen intézkedő jegyellenőrt, majd rátámadtak, és bántalmazták.