Vádat emeltek a mogyoróallergia miatt meghalt kisfiú napközis tanárnője ellen

A pedagógus tudott a hatéves gyermek allergiájáról, mégis mogyorókrémmel töltött ostyarudat adott neki egy szülinapi ünneplésen. 

2023. október 4., 09:45

Szerző:

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban, egy szülinapi ünnepségen, gondatlanul földimogyorós édességet tett a sértett padjára is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a hatéves kisfiú mogyoróallergiában szenved. A kisfiú fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé, hogy a gyermekük mogyoróallergiában szenved.

2022. január 18-án a tanteremben az egyik osztálytárs születésnapját ünnepelték, amelynek során az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket – köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat – a tanárnő külön tányérokra porciózta, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért. Ennek megfelelően, a kisfiúnak és a padtársának is tálaltak az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is. A gyermek fogyasztott a padjára helyezett, mogyorót tartalmazó ostyarúdból, ezt követően rövid időn belül rosszul lett.

A telefonon értesített szülők gyorsan megérkeztek az iskolához, majd autóval orvoshoz indultak a kisfiúval, akinek azonban útközben romlott az állapota, ezért a szülők egy benzinkútnál megálltak és a gyermekükhöz mentőt hívtak. A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, azonban a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

A tanárnő, aki a munkaköri leírása szerint, személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért, gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halál bekövetkeztével.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a tanárnőt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoz a vádiratban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pexels)

Bontott gépkocsik katalizátorait szedte szét, majd az abból készült őrleménnyel illegálisan kereskedett egy Pest vármegyei társaság. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat eljárást. A héten már gyanúsítotti kihallgatás is történt.

Két és fél év börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy külföldi állampolgárt, aki 2022 áprilisában egy társával együtt több mint 70 millió forintnak megfelelő összegű valutát és aranyat lopott el egy XIV. kerületi benzinkúton tankoló pénzszállító autóból – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.