Mobil is jutott a raboknak a börtönben

A mobil nem épp egy olyan eszköz, amit az elítéltek használhatnak a börtönökben, kivéve, ha a körletfelügyelők ezek becsempészésével akarnak fizetés kiegészítéshez jutni.

2024. február 22., 17:50

Szerző:

A gyanú szerint pénzért mobiltelefonokat csempészett be az a két büntetés-végrehajtási (bv) dolgozó, akinek a letartóztatását indítványozta az ügyészség – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleményben csütörtökön.

A megalapozott gyanú szerint egy észak-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben körletfelügyelőként dolgozó két férfi illegális kapcsolatot tartott fenn az intézet különböző objektumaiban elhelyezett fogvatartottakkal és azok hozzátartozóival.

Ennek során a büntetés-végrehajtási őrmesterek 2023 októberében jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el azért, hogy a fogvatartottak részére tiltott tárgyakat vigyenek be az intézetbe.

A nyomozás adatai arra utalnak, hogy az egyik felügyelő kifejezetten kereste a kapcsolatot fogvatartottak rokonaival, akiket telefonon, de akár személyesen is igyekezett pénz átadására rávenni, cserébe hivatali kötelességének megszegését ígérte.

Az egyik elkövető 60 ezer forintot vett át azért, hogy mobiltelefont és gyógyszert csempésszen be egy fogvatartottnak, míg a másik felügyelő két elítéltnek vitt be telefonokat 170 ezer forintért.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentésére indult ügyekben a nyomozó ügyészség az NVSZ közreműködésével a hét elején elfogta az elkövetőket, szolgálati és lakóhelyükön kutatást hajtott végre, majd elrendelte őrizetüket és gyanúsítottként hallgatta ki őket.

A nyomozó ügyészek az egyik elkövető lakásán kábítószer fogyasztásához használt eszközöket, továbbá kábítószergyanús anyagot foglaltak le és a férfival szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt is pozitív eredményt hozott.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény elkövetése miatt indítványozta a két börtönőr letartóztatását. A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa az egyik gyanúsított letartóztatását elrendelte, míg a másik elkövető esetében csütörtökön dönt a kényszerintézkedésről. A gyanúsítottak nem ismerték el a bűncselekmények elkövetését.

A bv a két gyanúsított szolgálati jogviszonyát azonnal felfüggesztette – tudatta a KNYF.

Mobil bármelyik nap előkerülhet a matrac alól

A zárkák ellenőrzése napi szinten történik, járőrözések, motozások, ruházat átvizsgálások, gépjármű átvizsgálások és alkalmazunk mobilkereső kutyákat is – mondta korábban Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője. 

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint ha tiltott tárgy jut be az intézetbe, azért nemcsak a hivatásos állományban lévők, de akár az egészségügyi dolgozók vagy például a külső munkán dolgozó fogvatartottak is felelősek lehetnek. Nem adtak viszont érdemi választ arra, hogy mennyi őrvesztegetésről tudnak, mert ha vannak is korrupciós esetek a látókörükben, nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy azok tiltott tárgyak bevitelével állnak-e kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.