Menekülteket raboltak ki önkéntes határvédők

Vádat emeltek két férfival szemben, akik augusztusban előbb kiraboltak hét menekültet, majd értesítették az illegális határátlépésről a rendőrséget - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. november 21., 09:30

Szerző:

Szanka Ferenc közölte, a letartóztatásban levő apát és fiát fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolják.

A két férfi „önkéntes határvédőként” szabadidejében a román-magyar határszakaszon megfigyelte a magyar határhoz érkező menedékkérőket, és rendszeresen jelezte a határsértéseket a hatóságok felé. Augusztus 4-én este 8 óra körül is hét illegális határátlépőre lettek figyelmesek. Az apa és fia ezt követően egy gáz-riasztó fegyverrel és gázspray-vel arra kényszerítették a sértetteket, hogy adják át nekik mobiltelefonjaikat, valamint mintegy 2300 eurójukat (920 ezer forintot). A vádlottak, hogy követeléseiknek nyomatékot adjanak, a sértettek egy részét a spray-vel le is fújták.

A vádlottak ezután a telefonokat eldobálták, a pénzt az autójukban elrejtették, majd az illegális határátlépésről a rendőrséget értesítették. A sértettek azonban a rendőröknek elmondták a történteket. A rendőrök megtalálták az elrejtett pénzt, a vádlottakat pedig előállították - közölte a csoportvezető ügyész.

(Kiemelt kép: A határkerítés Röszkénél. Fotó: Belügyminisztérium sajtóirodája /  Anadolu Agency via AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.