Menekülés közben kapott defektet az embercsempész

Egy embercsempész megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, de kocsija defektet kapott, így a rendőrök végül elfogták. A bíróság a terheltet 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett.

2022. december 23., 12:16

Szerző:

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy 38 éves lengyel férfit, aki a vád szerint 10 jogellenes határátlépő szír személyt szállított, azonban az M0 autóúton nem állt meg rendőri ellenőrzésre. A férfi kocsija végül defektet kapott, egy másik gépkocsinak nekiütközött, a terhelt azonban még ezután is menekülni akart. A bíróság a terheltet 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett – írták közleményükben.

A vád szerint a terhelt – vagyoni haszonszerzés céljával – 2022. november 30-án az esti órákban a magyar-szerb határnál egy buszlimuzin típusú gépkocsival felvett 10 szír állampolgárt, akikről tudta, hogy illegális határátlépők. A sofőr célja az volt, hogy a szíreket, akiknek végső úticéljuk Németország volt, a magyar-szlovák határhoz szállítsa.

A lengyel férfit az M5, majd az M0 autóúton az M1 autópálya irányába történő haladása során rendőrjárőrök megkísérelték intézkedés alá vonni, azonban a férfi a jelzések ellenére továbbhajtott. Végül az M0 autóút 14-es kilométerénél, Budapest XXII. kerületében a menekülő autó defektet kapott és irányíthatatlanná vált, amelynek következtében a terhelt a gépkocsival nekiütközött egy szabályosan közlekedő másik járműnek. Ekkor a sofőr kiszállt a még mozgó és lassuló buszlimuzinból, és megpróbált a helyszínről futva elmenekülni, azonban a rendőrök elfogták.

Akár nyolc évet is kaphat

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit váddal egyezően, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bűnösnek mondta ki, és ezért őt 2 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarországról.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a börtönbüntetés súlyosítása érdekében fellebbezett, valamint azért is, hogy a bíróság a kiutasítás tartamát a szabadságvesztés kétszeresében határozza meg, ennél hosszabb tartam ugyanis a törvény szerint nem szabható ki.

A vád tárgyává tett cselekményt a törvény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. A férfi jelenleg letartóztatásban van.

(Kiemelt kép forrása: Ügyészség)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.