Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Ódor Ferenc volt fideszes képviselőre

Ódor Ferenc vesztegetési ügyben áll a bíróság előtt. 

2022. december 14., 16:47

Szerző:

Letöltendő börtönbüntetésért küzd az ügyészség a tavaly ősszel felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Ódor Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselő és társa vesztegetési ügyében – írja a 24.hu. 

A vádirat  szerint az egyik borsodi járási hivatal vezetője és a földhivatali osztály vezetője, egy autópálya-építésben közreműködő cég képviselőjétől 4 millió forint csúszópénzt kértek a gazdasági társaság által megindított földhivatali eljárás jogellenes befolyásolásáért.

Az ügy egyik érintettje Ódor Ferenc, az encsi járási hivatal akkori vezetője, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, akit a hivatal parkolójából 2018 decemberében bilincsben vittek el a rendőrök, a földhivatali osztályvezetőt pedig egy étteremből állították elő.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, amiért őket személyenként két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 4 millió forint pénzbüntetésre és három évre a kormánytisztviselői foglalkozástól eltiltásra ítélte. Az ügyészség mindkét vádlott esetében letöltendő szabadságvesztésért, és hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltásért, valamint közügyektől eltiltásért fellebbezett. A két terhet és védőik téves jogi minősítés miatt, továbbá a büntetés enyhítése céljából fellebbeztek, írja a lap. 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség most azért küzd, hogy Ódor és társa is letöltendő szabadságvesztést kapjon, ezért fenntartották az ügyészi fellebbezést, és a védelmi fellebbezés elutasítását kérték. Ódor Ferenc 1998 és 2014 között volt a Fidesz parlamenti képviselője, négyszer szerzett egyéni mandátumot az encsi körzetben. 2006 és 2010 között pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke volt.