Letartóztatták az újbudai késes támadót

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2023. január 15-én (vasárnap) több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt rendelte el a férfi letartóztatását 2023. február 15-ig. A letartóztatás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI)jelölte ki.

2023. január 15., 13:02

Szerző:

Az ügyészség szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a letartóztatást – orvosi szakvélemény alapján az ülésen ezt azzal kiegészítve, hogy a letartóztatás végrehajtási helyeként a bíróság az IMEI-t jelölje ki. A bíróság megállapítása szerint a megalapozott gyanú – mint a kényszerintézkedés általános feltétele – a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll, ezen kívül az ülésen a
gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében. 

A gyanúsítottat kábítószerfüggése kiszámíthatatlanná teszi


A szökés, elrejtőzés veszélyét az eljárás tárgyát képező bűncselekmény kiemelkedő súlya, a gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményei, a férfi kiszámíthatatlansága, valószínűsíthetően zavart mentális állapota, valamint az eljárás során a rendőri intézkedésnek való kitartó ellenszegülése, a tetthelyről történő elmenekülése, továbbá a gyanúsított fokozott társadalomra veszélyessége alapozza meg.

A bűnismétlés veszélyét többek között az támasztja alá, hogy a gyanúsítottat korábban testi sértés és garázdaság vétsége miatt jogerősen 1 év fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztették. A fentieken kívül a férfi ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás is folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt.


A fentiek, valamint a terhelt által a cselekménye körülményeiről és motivációjáról tett nyilatkozat alapján a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a bűnismétlés veszélye reális és közeli a férfi esetében.


A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

(Kiemelt képünk: Mécsest helyez el egy férfi Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án. Január 12-én este három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. MTI/Lakatos Péter)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.