Letartóztatták a Bimbó utcai gyilkossággal gyanúsított nőt

Súlyos bántalmazás következtében a helyszínen belehalt sérüléseibe a hetvenöt éves nő. A bíróság elrendelte a gyanusított egyhónapos letartóztatást, de a bűncselekmény bizonyítása esetén akár életfogytiglant is kaphat.

2023. május 4., 13:48

Szerző:

Elrendelték annak a 32 éves nőnek a letartóztatását, aki a gyanú szerint vasárnap megölte nevelőanyját annak második kerületi, Bimbó úti lakásában. Megalapozott gyanú szerint a nő olyan súlyosan bántalmazta nevelőanyját, hogy a 75 éves nő sérüléseibe a helyszínen belehalt. Ezidő alatt a gyanúsított kétéves gyermeke a másik szobában volt, őt mostanra intézetben helyezték el. A bűncselekmény bizonyítottsága esetén annak elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés is lehet, amely akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Tárgyi bizonyítékokat próbált megsemmisíteni, amikor az elkövetéskor rajta lévő ruhákat és lábbeliket megkísérelte elégetni, azokat a lakás ablakából kidobálta, ezzel az eljárás meghiúsítására, akadályozására törekedett. Helyszíni kihallgatása során a nő beismerő vallomást tett, de a gyilkosság indítékára egyértelmű magyarázatot nem adott.

A bíróság tekintettel a büntetési tétel nagyságára, a gyanúsított rendezetlen egzisztenciális körülményeire, az eljárás során körvonalazódó aggályos személyiségjegyeire, valamint a folyamatban lévő egyéb eljárásokra, attól is tartva, hogy szabadlábon hagyása esetén további bűncselekményeket követne el, a letartóztatást egy hónapra elrendelte. A végzés nem jogerős.

A két nő kapcsolata konfliktusokkal terhelt volt, a harmickétéves nő több esetben életveszélyesen megfenyegette nevelőanyját, őt többször megverte és érzelmileg is zsarolta. Bár a gyanúsított büntetlen előéletű, két másik büntetőeljárás folyamatban van ellene szintén erőszakos bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.