Lekapcsolták az árstopos élelmiszerekkel csaló bűnbandát

Nemzetközi akcióban számolták fel azt a céghálózatot, amely milliárdos kárt okozott árstopos élelmiszerekkel, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. október 20., 10:36

Szerző:

Azt írták, hogy étolajból és kristálycukorból is nagy mennyiség jutott az üzletekbe Magyarországon, amelyeket egy magyar bűnszervezet milliárdos adócsalással juttatott be az országba. A szervezet tagjai a szomszédos országokból beszerzett termékeket többszintű, nagyszámú céghálózatokon keresztül, strómanok és bukó társaságok bevonásával értékesítették belföldön, és ezzel több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

 

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a MERKUR bevetési egység támogatásával csaknem 50 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak. A nemzetközi akcióban az EUROPOL is részt vett: Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is nyomoztak a hatóságok. A nyomozók 32 embert hallgattak ki, közülük 6 gyanúsított letartóztatását elrendelte a Székesfehérvári Járásbíróság.  A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Hatósági áras termékek Budapest egyik élelmiszerüzletében. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.