Lecsapott a rendőrség: legkevesebb 3000 forintért állított ki sportengedélyeket

A Covid alatt sportoló nemzetté vált Magyarország. Többen pillanatok alatt élsportolókká váltak, a találékony bűnözők pedig megszedték magukat.

2021. július 6., 13:00

Szerző:

Pandémia előtt sokaknál rendszeres volt a mindennapos edzés, testmozgás. A járvány megjelenésével a legveszélyesebb helyeknek minősültek az edző- és fitnesztermeket, az uszodákat,a mászótermekeket vagy a jégpályákat. Ekkor lépett hatályba az a rendelet is, amely szerint az igazolt sportolók előtt mégis nyitva állnak a sportlétesítmények. 

Hirtelen megteltek az edzőtermek, a magyar lakosság, mint egy negyedéből élsportoló lett. Ahogy az álsportolók, úgy a hamis igazolásokkal házaló bűnözők is színre léptek. Ezúttal a rendőrség egy 52 éves budapesti álorvos ellen indított eljárást, aki 3000-6000 forintért állított ki igazolásokat az elmúlt négy évben, beleértve a pandémiás időszakot is. A férfit kuruzslásért és okirathamisításért is felelősségre vonják. Több mint 150 sportorvosi igazolást állított ki, pedig semmilyen egészségügyi végzettsége nem volt, természetesen vizsgálatokat sem végzett a pácienseken.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfi súlyzókkal edz egy belvárosi edzőteremben Nyíregyházán 2021. május 3-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.