Kártérítést kapnak a jogtalanul sterilizált Csehországban élő roma nők

Kárpótlást kapnak Csehországban azok a nők, akiket 1966 és 2012 között akaratuk ellenére jogtalanul sterilizáltak.

2021. augusztus 12., 10:30

Szerző:

Napjainkban a nem kívánt terhesség elkerülésére számos fogamzásgátló módszer elérhető. Azoknak, akik nem akarnak (több) gyermeket, végleges megoldást jelent a műtéti úton történő, mindkét oldali petevezeték elkötése, melynek megbízhatósága szinte 100 százalékos. Mintegy 400 olyan eset ismert, amikor nők nem szabad akaratukból, hanem mások győzködése alapján, a gyereksegélyek korlátozásával, illetve a gyermekek elvételével történt fenyegetés miatt vetették alá magukat a sterilizációnak.

Döntően a Csehországban élő roma származású nőket vetették alá a beavatkozásnak. 2004-ben kezdte el felemelni a hangját a romák jogaival foglalkozó európai központ a kényszersterilizálás problémája miatt. A jelentés nyilvánosságra hozatalával rengeteg nő jelentkezett a hatóságoknál. 2012-ben a cseh állam már bocsánatot kért az illegális sterilizáción átesett nőktől, akik azonban csak most érezhetnek megelégedést: miután 30 éven keresztül küzdöttek a jogaikért, szimbolikus győzelmet arattak azzal, hogy a parlament 12 ezer eurós – mintegy 4,2 millió forintos – kártérítést ítélt meg nekik fejenként. 

Jirí Dienstbier, korábbi emberi jogi miniszter néhány éve el is készített egy törvényjavaslatot, de azt a kormány nem találta jónak és nem fogadta el. A mostani törvényjavaslatot egy több parlamenti párt képviselőiből álló csoport kezdeményezte, és ezúttal a kormány is támogatta.

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó: Ouael Ben Salah/Unsplash.com)





Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.