Nem tagadja tettét az indonéz sámán, akit 12 ember megölésével vádolnak

Legalább 12 ember megölésével vádolnak egy Indonéziában letartóztatott sámánt, aki a rendőrségnek el is ismerte, hogy több tucatnyi ember van elásva a kertjében.

2023. április 6., 16:03

Szerző:

A 45 éves Slamet Toharit akkor tartóztatták le, mikor egy állítólagos áldozatának fia elmondta a rendőrségnek, hogy a sámán otthona volt apja utolsó ismert tartózkodási helye – írta a BBC. Családja március 24-e óta nem tudta felvenni a kapcsolatot a férfival, aki előzőleg egy WhatsApp üzenetben tudatta a fiával, hogy hol van, és megkérte, hogy értesítse a rendőrséget, ha március 26-ig nem tér vissza. 

Tohari kertjében a rendőrség több sírhantöt is felfedezett, néhány sírban egyszerre két-három ember is el volt temetve, illetve mindegyik sírban volt egy-egy üveg ásványvíz is. Az áldozatok 25 és 50 év közöttiek voltak, volt, akit már fél éve eltemettek, de a holttesteken nem volt erőszakra utaló nyom. 

A rendőrség szerint a férfi azt ígérte áldozatainak, hogy megsokszorozza a pénzüket, de amikor ügyfelei meg akarták szerezni tőle a pénzt, ő megmérgezte őket. Tohari nem tagadta a gyilkosságokat, pénzhamisítás miatt már 2019-ben volt börtönben. Most halálbüntetést kaphat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Indonéz sámán felajánlásokat tesz a Cap Go Meh fesztiválon Jakartában 2012. február 6-án. Fotó: AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP)

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.