Több mint húsz tonna engedély nélküli gyógyhatású készítményt semmisített meg a rendőrség

A napokban 22 tonna olyan gyógyhatású terméket semmisített meg a rendőrség, melyek nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, és fogyasztásuk akár egészségkárosodáshoz is vezethetett volna.

2023. június 8., 10:30

Szerző:

Professzorok, orvosok, valamint ismert emberek nevével és arcképével visszaélve reklámoznak különböző internetes oldalak különböző gyógyhatású készítményeket. A napokban 22 tonna olyan terméket semmisített meg a rendőrség, melyek nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, sőt alkalmazhatóságuk sem volt igazolt, és fogyasztásuk akár egészségkárosodáshoz is vezethetett volna. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál több ilyen ügyben folyik már büntetőeljárás fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt – írja a police.hu.

Még két évvel ezelőtt indult nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályán különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban.

A csodaszerként hirdetett termékeket ugyanis elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Tették mindezt úgy, hogy az érintett személy hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek nevei és arcképei is. Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt magáról a termékről sem tudtak semmit. Nevüket, fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt, és nem is egyeztettek velük.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, az ilyen módon reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. A fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok pedig általában más-más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

A fenti termékek forgalmazásának szálai külföldre vezetnek, így a KR NNI már fel is vette a kapcsolatot a külföldi tárhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból történő elszállítására és összezúzására.

A KR NNI és az NVSZ ezúton hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy ismeretlen eredetű és összetételű, be nem vizsgált, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező termékeket ne vásároljon! Az ilyen típusú, ismeretlen forrásból származó készítmények fogyasztásának legfőbb veszélye az, hogyha egy betegség esetén a már beállított gyógyszeres kezelést felfüggesztik, az a szervezetben akár súlyos és életveszélyes következményekkel is járhat. Ezen termékek tisztázatlan minősége további kockázati tényezőket is jelenthet.

(Kiemelt képünk: Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda / police.hu)

 

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön annak a török állampolgárságú férfinak az átadását, aki ellen az osztrák hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot emberölés és más bűncselekmények miatt – tudatta a magyar bíróság közleményben.