Vádat emeltek a gyerekeket bántalmazó iskolaigazgató ellen

A volt fideszes polgármester testi fenyítést alkalmazott az általa vezetett általános iskolában, rendszerint roma gyerekeket bántalmazott.

2023. május 26., 15:14

Szerző:

Gyerekek bántalmazása miatt vádat emeltek a volt budapesti iskolaigazgató, fideszes polgármester ellen – olvasható a 24.hu-n. Mint írják, Putnoki Zsolt volt, hogy 45 percen keresztül, feltartott kézzel térdepeltetett egy iskolás gyereket és többeket testileg is bántalmazott. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség hétrendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a pedagógussal szemben.

Újkenéz korábbi fideszes polgármesteréről 2018-ban tanárok és szülők is azt állították, hogy több gyereket, köztük egy kislányt megütött, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. Az utolsó eset 2018. április 13-án történt, amikor Putnoki kettesben maradt egy 13 éves roma fiúval az igazgatói irodában. A szobában a konfliktus tettlegességig fajult, az igazgató pedig feljelentette a diákot. Később viszont – feltehetően a tanárok beszámolói alapján – kiskorú veszélyeztetése miatt az igazgató ellen is nyomozást rendeltek el.

Az egyik pedagógus hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja: „Ne bántson, igazgató úr!” 

A gyerekkel szembeni eljárást végül hamar megszüntette a nyomozó hatóság, az igazgató ellen pedig végül idén májusban vádat emeltek.

A vád szerint a pedagógus egy budapesti általános iskolában, a 2017/2018-as tanévben, „fegyelmezési céllal” hét – akkor 10 és 15 év közötti – diákkal szemben alkalmazott megalázó fegyelmezési módszereket, illetve testi fenyítést. Több esetben felpofozta, arcon ütötte a kiskorúakat, illetve hajukat és pajeszukat húzva fenyítette őket. A 24.hu úgy tudja, a vádiratban szerepel az is, hogy a gyerekeknek feltartott kézzel kellett térdepelniük, az egyik diák 45 perc után hagyhatta abban, amikor már nem bírta tovább.

A vádiratban a gyerekek roma származásáról nem tesznek említést, arról viszont igen, hogy az igazgató a gyerekek viselkedését kezelte bántalmazó módon.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.