Megölte a barátnője gyerekét, életfogytiglant kért az ügyészség az édesanyára

A férfi öngyilkosság miatt már nem kerülhetett bíróság elé.

2022. február 12., 11:06

Szerző:

„Ön nem egy szörnyeteg” – jelentette ki ítéletében az oklahomai bíró, akinek arról kellett döntenie, hogy az ügyészség javaslatának megfelelően életfogytiglani börtönt szabjon-e ki egy 29 éves nőre, akinek kisfiát megölte az élettársa – írta a Telex a BBC alapján. 

A nőt korábban már bűnősnek találták a gyilkosságban, bár előzőleg nem tudott semmit a volt élettársa tettéről, és nem is volt a helyszínen. Rebecca Hogue ügye nagy vihart kavart, mert a sokak szerint vitatott szülői felelősségről szóló oklahomai törvény alapján mondhatták ki gyilkosnak a nőt.

Dolgozott

Hogue egy bárban dolgozott, 2020 első napján egy 12 órás műszakból tért haza, majd bedőlt az ágyba a kisfia és az élettársa közé. Amikor felébredt, látta, hogy a gyerek nem lélegzik. Élettársa, akinek éjszaka a gyerekre kellett vigyáznia, nem volt sehol. Houge azonnal hívta a rendőrséget és a mentőket, akik végül a kórházba érve megállapították a kisfiú halálát.

Hogue élettársát ezután négy napon át keresték, majd holtan találtak rá egy erdős részen. Öngyilkos lett, halála előtt még a mellette lévő fatörzsre felvéste: „Rebecca ártatlan”. Az ügyészség azonban másképp látta a helyzetet. A szülői felelősségről szóló törvény szerint az a szülő, aki nem gondoskodik megfelelően gyereke védelméről pont olyan súllyal ítélhető el, mint amilyennel maga a valódi elkövető.

Rebecca így gyilkosság vádjával került a bíróság elé, novemberben pedig bűnösnek találta az esküdtszék. Ezután már csak a büntetés mértékéről kellett dönteni. Mivel az elkövetőt életfogytiglannal is büntethették volna, így a törvény alapján ezt az édesanyára is kiszabhatták, függetlenül attól, hogy magában a gyilkosságban semmilyen módon nem vett részt.

Verte a kisfiút

Mint kiderült, a gyerek ütlegelés áldozata lett. Az anya azt állítja, nem tudott arról, hogy élettársa veri a kisfiút, bár észrevett kisebb sérüléseket a gyerekén. A nő a telefonja keresései alapján, gyaníthatott valamit, mivel az előzmények között olyan kulcsszavak voltak, amelyek alapján gyermekbántalmazásra utaló jelek felől tájékozódott.

Az ügyészség ezt a bűnösséget erősítő bizonyítékként értékelte, mondván, ha volt benne ilyen gyanú, akkor meg kellett volna akadályoznia, hogy a férfi a gyerekkel kettesben maradjon, és mivel ezt nem tette, így a szülői felelősségről szóló törvény alapján bíróság elé állítható.

Döntés

A per során az esküdtszék nem láthatta a fényképet a gyilkos által a fatörzsbe karcolt, a nő ártatlanságáról szóló feliratról, és nem hallhatták a vezető nyomozó nyilatkozatáról szóló felvételt sem, amelyben kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nő érintett volna a gyilkosságban – jegyezte meg a BBC.

Hogue ügyvédje szerint ennek az ügynek eleve nem lett volna szabad bíróság elé kerülnie. Ezzel együtt üdvözölte az ügyészség kéréséhez képest enyhe ítéletet, amely alapján Rebeca még 13 hónapot fog börtönben ülni.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.