Gyanúsítottként kezeli a rendőrség az izraeli turistákat bántalmazó jegyellenőröket

Izraeli turistákat támadhattak meg jegyellenőrök Budapesten a metróban.

2023. szeptember 11., 07:30

Szerző:

Izraeli turistákat támadhattak meg jegyellenőrök Budapesten a metróban. Két ellenőr állítólag 25 ezer forintot követelt két nőtől azzal, hogy nem érvényes a jegyük. A vita tettlegességig fajult, az ellenőrök antiszemita megjegyzéseket tettek rájuk.

A BKK is reagált az esetre: „Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ellenőreink a pótdíjazási eljárás során helytelenül jártak el, és vétettek Társaságunk szabályai, illetve az erkölcsi normák ellen, akkor a BKK a legszigorúbban jár el munkatársaival szemben, mert nem tolerálja a verbális vagy fizikai bántalmazást” – tették hozzá.

Az RTL megkereste az ügyben a Budapesti Rendőrfőkapitányságot is, akik azt válaszolták a lapnak, hogy:

 „A rendelkezésre álló adatok alapján 2023. szeptember 7-én 10 óra 20 perc körül Budapest XIV. kerületében az M1 metró Széchenyi fürdő megállójánál két BKK jegyellenőr jegyátadásra szólított fel két izraeli állampolgárt, akik kérésüknek eleget tettek. Az átadott jegyekről az ellenőrök megállapították, hogy azok nem érvényesek, ezért elkérték az útlevelüket, melyek visszaadását bírság befizetéséhez kötötték. Ezt az eljárást a két nő sérelmezte, akik a telefonjukkal megpróbáltak felvételt készíteni a jegyellenőrökről. Ekkor szóváltás és lökdösődés alakult ki közöttük. A kiérkező járőrök a két jegyellenőrt előállították a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságra, akikkel szemben a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított, őket gyanúsítottként hallgatták ki. A két külföldit tolmács segítségével tanúként kihallgatták, orvosi ellátást igénylő sérülésük nem keletkezett.”

Tamar Jordani 48 éves jeruzsálemi tanárnő és 65 éves édesanyja még a helyszínen felhívták a rendőrséget. „Édesanyám nagyon jól ismeri Budapestet (…)Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy megpróbáltak lehúzni minket. Elvették az útleveleinket, hogy bírságot szabjanak ki. Nem egyeztünk bele, hogy fizessünk” –számolt be a történtekről a tanárnő. Az ellenőrökről azt mondta, hogy az egyikük a földre lökte, és megpróbálta elvenni a fényképezőgépét.  A másik ököllel ütötte Jordani 65 éves rokkant anyját.  „Az egyik ellenőr azt mondta nekünk: zsidók, menjenek Izraelbe, és eközben obszcén antiszemita gesztust mutatott, a zsidók nagy orrát imitálva”.

Végül a rendőrök a helyszínre érkeztek, és a két izraeli nőt és a két felügyelőt is kihallgatásra bevitték a rendőrkapitányságra. „Feljelentést tettünk testi sértés miatt, de a legnagyobb megdöbbenésünkre a rendőrség, annak ellenére, hogy a végén elismerte, hogy csalásról van szó, és nem volt probléma a jegyünkkel, nem volt hajlandó semmilyen lépést tenni ellenük.”

(KIemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)