Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), közölte a hatóság szerdán.

2022. december 7., 11:01

Szerző:

A bűnszervezet a zöldséget és gyümölcsöt az unióból vásárolta, majd cégek beiktatásával belföldi beszerzésként számlázta tovább a hálózat többi tagjának. Az áru csak papíron utazott cégről cégre, a valóságban rögtön a tényleges kereskedők raktáraiba került, a budapesti nagybani piacra, akik - a fiktív számlák alapján - nem fizették meg utána az áfát - ismertették.

 A NAV pénzügyi nyomozói országszerte több mint harminc helyszínen foglaltak le bizonyítékokat. A kutatásokban a NAV Merkur Bevetési Egysége, az elfogásokban a Terrorelhárítási Központ is közreműködött. Az akcióban 19 gyanúsítottat kihallgattak, a bűnszervezet irányítóját letartóztatták. A költségvetési kár megtérüléséért a NAV több millió forint készpénzt, nagy értékű órákat, gépjárműveket és bankszámlapénzeket foglalt le, továbbá az egyik elkövető ingatlanát is zár alá vette, csaknem 200 millió forint értékben - áll a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András/168.hu)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.