Esztergomi robbantás: a TEK még nem fizetett kártérítést a hősi halált halt rendőr családjának

Az esztergomi robbantás következtében elhunyt főhadnagy kártérítési ügyében Tompos Márton tett fel kérdéseket, arra vonatkozóan, hogy valóban megegyezett- e a család peren kívűl. 

2024. január 25., 11:38

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk tavaly szeptemberben az esztergomi robbantás következtében meghalt a Terrorelhárítási Központ (TEK) tiszthelyettese. Aznap a város külterületén lévő családi házhoz fenyegetőzés miatt nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság, a körözött férfi szándékos robbantást idézett elő, amiben ő maga is életét veszítette. 

Pintér Sándor belügyminiszter Hősi Halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Kónya Gábor Lajos törzsszázlóst.

Tompos Márton megkérdezte a belügyminisztert lesz-e felelőse a halálesetnek – írja a 24.hu. Az Momentumos politikus felidézte, hogy Hajdú János úgy nyilatkozott a művelet jogszerű volt, kollégái a protokollt betartották, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót, hasonló ügyben ugyanígy cselekednének. Az ellenzéki politikus szerint valami mégsem lehetett rendben, mert

egy meg nem nevezett forrása szerint 75 millió forint kártérítést kapott peren kívül az elhunyt rendőr családja.

Tehát a politikus arra várt választ, valós-e az értesülés, hogy az elhunyt rendőr családja kártérítés, sérelemdíj vagy bármely más jogcímen 75 millió forint összeget kapott peren kívüli egyezség keretében? – olvasható a lapban. 

Az esztergomi robbantás ügyében a belügyi tárca nem kívánja kommentálni, hogy milyen kártérítést kapott vagy fog kapni a rendőr főhadnagy családja

Mint írják a belügyi tárca nem reagált a peren kívül egyezségre, illetve a 75 milliós összegű kártérítésre. Rétvári Bence államtitkár válaszában  Központi Nyomozó Főügyészség szeptemberi közleményét idézte: 

„A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak.”

Az ügyről a törvény értelmében az ügyészség tájékoztatja a nyilvánosságot - jegyezte meg Rétvári Bence. Az ő tájékoztatása szerint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény értelmében, a kártérítésről szóló paragrafus alapján a rendvédelmi szerv – vétkességére tekintet nélkül – teljes mértékben felelős a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonnyal összefüggésben keletkezett kárért – írja a 24.hu.

Az államtitkár azt válaszolta, hogy a TEK eddig nem fizetett kártérítést, mivel a büntetőeljárás jogerős lezárása még nem történt meg.

(Kiemelt képünkön: Katonai tiszteletadás mellett kísérik utolsó útjára Kóny Gábor Lajos r. főhadnagyurat, aki 2023. szeptember 20-án egy körözött férfi elfogására irányuló műveleti feladat végrehajtása közben vesztette életét Esztergomban. Fotó: Magyar Rendvédelmi Kar Facebook oldala.)