Elképesztő: sok a balhé, kínai arcfelismerő kamerákkal fenyegeti a turistákat az önkormányzat

Mesterséges intelligenciával működő arcfelismerő funkcióval fejlesztik tovább a már meglévő térfigyelő kamerákat Siófokon. Ezzel akarják fokozni a parti sétány biztonságát. 

2021. július 12., 09:46

Szerző:

A nyár beköszöntével nemcsak a strandok, de a szórakozóhelyek látogatottsága is megugrik. Egy-két pohár után a nyaralók felbátorodnak, és még azok is balhéba keverednek, akik egyébként csak a buli kedvéért ruccantak ki. Az egy külön kérdés, hogy a nagy meleg miatt üt jobban a vodka szóda, vagy mert egy év után végre mindenki kiszabadult otthonról. Az biztos, hogy a siófoki rendőrségnek mindig akad dolga a sétányon bulizó emberekkel. Hiába van mindenhol kamera. Ez sem riasztja vissza a verekedőket.

Egy hete öt embert tartóztattak le a siófoki bulinegyedben. Többen úgy összeverekedtek, hogy közel negyven rendőrnek kellett kivonulnia rendet rakni. Videófelvétel is készült a tömegverekedésről. A rendőrök kamerákkal követték le, és rögzítették az eseményeket.

Vasárnap hajnalban a Petőfi sétány egyik ismert szórakozóhelyén három nő dobált poharakat. A biztonsági szolgálat próbálta megakadályozni az ittas nőket, de hirtelen a semmiből több férfi is a védelmükre kelt. Ebből alakult ki a hatalmas balhé. A készenléti rendőröktől, a civilruhás rendőrökön át, a kutyás rendőrökig mindenki dolgozik a bulisétányon, de mindhiába. Ahogy a felvételeken is jól látszik a balhézó tömeget cseppet sem zavarja a rendőri jelenlét.

Felröppent a hír, hogy arcfelismerő kamerákat szeretnének telepíteni a siófoki Petőfi sétányra. Így könnyebben tudnák beazonosítani a balhézókat. Egy kínai cégtől vásárolták a kamerákat és az arcdetektálós funkcióval ellátott kamerákat Kínában arra használják, hogy az ujgur kisebbség által lakott területeket megfigyeljék és pontozzák viselkedésük alapján az ott élőket. Az Európai Bizottság emiatt nem ajánlja az arcfelismerő rendszerek alkalmazását. További aggályokat szül az is, hogy a felvételek egy kínai szerveren fognak futni, ez igen megbonyolítja a felvételekhez való hozzáférést.

A GDPR az általános adatvédelmi rendelet ugyan nem tiltja, de korlátozza az úgynevezett harmadik országba történő adatok továbbítást. Van egy lista, amit kiadott az európai bizottság, hogy milyen országok tekinthetőek biztonságosnak. Ezekben az országokban lehet akkor is nyugodtan adatot továbbítani, ha nem tagja az uniónak. Kína nincs ezen a listán, ami azt jelenti, hogy csak speciális feltételek betartásával lehet jogszerűsíteni egy ilyen adattovábbítást.

A 168-nak a siófoki önkormányzat elmondta, hogy a városban évek óta folyamatosan zajlik a kamerák telepítése és az elavult rendszer cseréje. Mivel jelenleg tart a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata, a kérdéses arcdetektáló funkciót még nem élesítették.

„Az arc az személyes adat ha arcfelismerés van akkor az biometrikus adat, aminek a kezeléséhez kell cél és jogalap. Nem kizárt, hogy létezik olyan arcfelismerő rendszer akár közterületen, ami átmegy egy szűrőn, de nagy valószínűséggel egy sétálóutcán, ahol turisták járkálnak, nem nagyon történik bűncselekmény. Így ez aggályos lehet”

– mondta el a 168 kérdésére Soós Andrea adatvédelmi szakjogász

Van egy különleges logikája az arcfelismerő kameráknak. Nem a cselekményt nézi, hanem a személyiségi jogot, ami minden emberre azonos. Így történhetett meg korábban már több esetben, hogy valaki betört magánterületre, az arcfelismerő kamera lebuktatta, de mégis a bűnelkövető tett feljelentést. Mindenkinek egyformán vannak személyiségi jogai, függetlenül attól, hogy valaki egy potenciális bűnelkövető, vagy egy ártatlan ember. Adatvédelmi szempontból teljesen azonos a jogvédelem. 

Dahua Technology kínai cégnek, akik a rendszert biztosítják már volt két nagyobb hacker támadása is. 2016-ban és 2017-ben, a támadása során szinte bárki átvehette az irányítást az eszközök operációs rendszere felett. 2021. június elsején pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association is kizárta soraiból Dahuát, mivel állításuk szerint megsértette a szervezet etikai szabályait.

 /Kiemelt kép: Tömegverekedés Siófokon 2021. július 4-én. Fotó: Police.hu/