Rejtély: Farkas Helgát 30 éve keresik eltűntként

Farkas Helgát az életvidám, orosházi lányt 30 éve eltűntként keresik. 1991-ben rabolták el, a holtteste azóta sem került elő. 

2021. július 11., 08:47

Szerző:

A Farkas Helga-rejtély Orosházán kezdődött. A Békés megyei kisváros csaknem egy órányi autóútra van Szegedtől. A tehetős család a kis városban sörözőt, fagylaltozót, szállodát működtetett, de játékgépeik is voltak. Naponta ingáztak a két város között.

Farkas Helga eltűnése napján, a koraesti órákban, az érettségire kapott, tűzpiros sportkocsijával indult Szegedre, de soha nem érkezett haza. A szemtanúk szerint a lány autóját egy fehér BMW követte szorosan, a kocsiban legalább hárman ültek. A lányt utoljára az országúton látták, az autóját pedig az algyői Tisza-hídnál találták meg. A Mazda ülése egy 180 centiméter magas férfira volt állítva. Már aznap éjjel kiderült, hogy emberrablás történt. A zsarolók félmillió márkát, akkori árfolyamon 20 millió forintot követeltek a lányért.

A korabeli lapok szerint Farkas Helga elrablása az év szenzációja volt. Miután az emberrablókkal megszakadt a kapcsolat, a lány apja a sajtón keresztül üzent nekik.       

Az évekig tartó nyomozás és tucatnyi lehetséges teória után végül a Csongrád Megyei Bíróság bizonyítottnak találta, hogy a lányt két férfi: Csapó József és Juhász Benedek rabolták el. Csapó 22 évet kapott, Juhász Benedeket pedig időközben meggyilkolták. 

Csapó József jól ismerte Helgát és a Farkas családot. A rendőrök már akkor gyanakodtak rá, amikor még folytak a túsztárgyalások. A Legfelsőbb Bíróság 2000 decemberében megváltoztatta a korábbi döntést, és jogerősen 10 év börtönre ítélte Csapó Józsefet, Farkas Helga elrablása, zsarolás, bankrablás és más bűncselekmények miatt. Azt azonban nem tudták rábizonyítani, hogy a lebukástól félve, bűntársát, Juhász Benedeket ő gyilkolta volna meg. Csapó hat év után szabadult, azóta külföldön él, családot alapított és igyekszik a múltját elfelejteni.

Néhány évvel ezelőtt egy exnyomozó, Palatinus Gábor azzal állt elő, hogy a Farkas Helga ügy szálai az olasz maffiához vezetnek. Palatinus szerint Csapó és Juhász csak közvetítő volt, a tinédzser lányt pedig egy olasz bűnözőkből álló csoport rabolta el. Szerinte Farkas Helgát nem Orosházán, hanem Budapesten tartották fogva, majd a főváros környékén végeztek vele. 

Palatinus véleményének némileg ellentmond, hogy a korábbi nyomozások során soha nem merült fel az olasz szál. A magyar nyomozók akkoriban Németországban jártak kétszer is, mert azt feltételezték, hogy a zsarolók Münchenben bujkálnak. A rendőrök szerint a lányt kizárólag magyar bűnözők rabolták el, és a lebukástól félve ölték meg. 

(Kiemelt kép: Farkas Helga, Twitter)

 

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.