Elítélték az embercsempészt, aki csaknem száz illegális bevándorlót próbált átcsempészni Magyarországon

Többségében szíreket próbált átcsempészni Ausztriába.

2021. december 8., 17:59

Szerző:

Gyorsított eljárásban három és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Paksi Járásbíróság egy moldáv férfit, aki nemzetközi bűnszervezet tagjaként, az általa vezetett kamion rakterében csaknem száz illegális bevándorlót próbált átcsempészni Magyarország területén. Az ítélet nem jogerős.

A Szekszárdi Törvényszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében – az elsőfokú ítéletről beszámolva – azt írta, november elején, több csoportban 97 illegális bevándorló jutott át ismeretlen embercsempészek segítségével a szerb-magyar „zöld” határon.

Az embercsempészek a migránsokat Baja közelében egy erdős területen magukra hagyták azzal, hogy várják meg az értük jövő szállító járművet, amely eljuttatja őket Ausztriába.

A moldáv embercsempész egy román rendszámú, ponyvás rakterű tehergépkocsival érkezett november 10-én a Duna-parti város külterületére, ahol felvette a többségében szír származású migránsokat.

A férfi még aznap egy rendőri intézkedés során bukott le Dunaföldváron.

A bíróság közleménye szerint a vádlott egy nemzetközi embercsempész hálózat tevékenységéhez kapcsolódott, ezért őt bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt három és fél év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentésére, míg a vádlott és a védője a bűnszervezeti minősítés mellőzéséért és a büntetés enyhítéséért fellebbezést nyújtott be.

Az eljárás másodfokon a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása  bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.