52 ütéssel verte agyon az élettársát a drogos férfi

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 17 év fegyházbüntetésre ítélt hétfőn a Fővárosi Törvényszék egy egy férfit, aki úgy megverte élettársát a Hős utcai lakásukban, hogy a nő a helyszínen életét veszítette.

2024. április 8., 17:00

Szerző:

Az ítélet szerint a kábítószer-élvező életmódot folytató terhelt és a sértett élettársi kapcsolatban élt egymással. A vádlott rendszeresen veszekedett a nővel, akit esetenként bántalmazott is. 2021. július 29-én kora hajnalban a terhelt ököllel és egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt eszközzel a élettársát kitartóan és testszerte ütlegelte, amellyel legalább 52 sérülést okozott neki.

A férfi a történtek után - az életveszélyes koponya- és hasi sérüléseket szenvedett sértettet hátrahagyva - távozott a lakásból, ahová csak egy nap múlva tért vissza. A vádlott már csak akkor fordult a szomszédokhoz segítségért, amikor a nő egyik ismerősének gyerekei megjelentek a lakásnál. Az időközben értesített mentők már csak a nő halálának beálltát tudták megállapítani.

A bíróság a terhelt kétséget kizáró bűnösségét - a vádlott tagadásával szemben - a kamerafelvételek, a tárgyi bizonyítékok, a szemlefotók és jegyzőkönyvek, tanúvallomások, valamint a szakértői vélemények alapján állapította meg. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt antiszociális személyiségzavarát, míg súlyosító körülményként vette figyelembe, a vádlott kábítószer-fogyasztó életmódját, hogy tettét többszörösen büntetett előéletűként, visszaesőként és hozzátartozó sérelmére követte el.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a terhelt letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

A gondozására bízott idős nőt erőszakolt rendszeresen egy férfi – tíz évet is kaphat

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szexuális erőszak bűntette, bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntette, és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat azzal a 35 éves, fegyverneki férfivel szemben, aki egy, a vármegyében lévő idősek otthonában egy idős nőt többször is bántalmazott.

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a vádirat szerint 2018 márciusa és 2023 májusa között a férfi volt a gondozója annak a 77 éves nőnek, aki az életkorából és betegségéből adódóan korlátozottan volt képes védekezésre és a vele szemben elkövetett bűncselekmények elhárítására.

Hozzátették: 2023 februárja és májusa között az éjszakai műszakok alatt a férfi rendszeresen – részben erőszakkal, részben fenyegetéssel – szexuális cselekmények tűrésére, illetve annak végzésére kényszerítette az idős nőt, valamint többször, testszerte, kézzel ütlegelve bántalmazta őt, melynek következtében a nő nyolc napon belül gyógyuló véraláfutásos sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség a vádiratában – arra az esetre, ha a férfi a bűncselekmények elkövetését az előkészítő ülésen beismeri – 10 év fegyházbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság végleges hatállyal tiltsa el a őt minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amely más személy gondozásával, ápolásával, gyógykezelésével jár – áll a közleményben.

Nyugdíjas embereket kábított el, bántalmazott és rabolt ki egy nő

A rendőrség letartóztatott egy nőt, aki idős embereket rabolt ki Miskolcon, miután elkábította vagy bántalmazta őket.

A Miskolci Rendőrkapitányság rablás bűntett miatt folytat eljárást az 57 éves helyi nővel szemben, aki az elmúlt napokban különféle ürüggyel hatolt be több idős, nyugdíjas emberhez, hogy megszerezze értékeiket – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. 

Először önkormányzati dolgozónak kiadva magát egy 85 éves nőt keresett fel, akinek gondosórát és gyógyszert kínált eladásra, utóbbit a sértett ki is próbálta. A szertől elaléló idős nőtől az elkövető mintegy egymillió forintot és egy arany nyakláncot lopott el.

Egy másik esetben azzal az ürüggyel keresett fel egy idős nőt, hogy üzenetet hozott annak testvérétől, azonban a házigazda gyanút fogott és telefonálni akart, mire a gyanúsított elmenekült.

A támadó harmadjára aláírásgyűjtésre hivatkozva férkőzött be egy lakásba, ahol bántalmazta az ott élő idős nőt, akitől több mint egymillió forintot lopott el. Később a gyanúsított az első esethez hasonlóan két másik sértetthez is bejutott, akik szintén fogyasztottak a felkínált szerből. Az elkövető az egyiküknél nem talált értéket, a másik áldozatától néhány ezer forintot és a bankkártyáját vette el – közölték.

A bejelentéseket követően a rendőrök tíz napon belül azonosították, majd elfogták a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható nőt.

 (Fotó: Merész Márton)