Elektromos sokkolókkal újít a magyar rendőrség

A modern elektromos sokkolók első mintadarabjai a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy először a kiképzők tanulhassák meg az eszköz helyes használatát. 

2021. július 9., 07:44

Szerző:

Harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség. A mintadarabok a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátíthassák el először azok használatát - írja a Magyar Nemzet. 

A járőrök és a nyomozók a folyamatos kiképzés és beszerzés ütemében: ősztől, az év végéig kapják meg a modern sokkolókat. A magyar rendőrség először 2011-ben szerzett be kipróbálásra három hasonló típusú elektromos sokkolót. Aztán 2016-ban 500 sokkolópisztolyra, és 1000 sokkolóbotra írtak ki pályázatot. Az egy évvel ezelőtt indult fegyverzetmodernizációs program idén jutott el oda, hogy az egyenruhások szolgálati maroklőfegyvereinek cseréje mellett ezt a külföldön már bevált eszközt is alkalmazhassa a magyar rendőrség.

Az új elektromos sokkolókat a rendőrség mellett a TEK műveleti egységei is megkapják.  

A Taser X2 egyébként egy amerikai elektrosokkoló amivel 5 méteres távolságba lehet lőni, kétszer. A sokkolón lézeres célpontkijelölő is van, ami garantálja a pontos célzást. A Taser X2 kis áramerősségű, nagyfeszültségű elektromos kisüléssel stimulálja az érző- és mozgatóidegeket, vagyis a sokkolt ember lebénul, miután a bőrben lévő érzőidegek felveszik az elektromos impulzusokat.

(Kiemelt kép: Egy rendőrtiszt lövést demonstrál egy sokkolóval Dortmundban, 2021. január 15-én. Fotó: Rolf Vennenbernd / DPA/AFP)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.