Egy mentős 70 ezer forintot lopott betegszállítás közben, lebukott

Megbukott a megbízhatósági vizsgálaton egy egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott mentős, aki betegszállítás közben 70 ezer forintot lopott egy „betegtől”, aki valójában a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa volt.

2023. február 4., 10:55

Szerző:

Megbukott a megbízhatósági vizsgálaton egy egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott mentős. A rendőrségi kihallgatáson beismerte tettét – írta az NVSZ közleményében. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai megbízhatósági vizsgálatot hajtottak végre 2023. február 1-jén két egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott budapesti mentős tekintetében.

A vizsgálat során az NVSZ munkatársától, akiről azt gondolták, hogy beteg, ezért kórházba szállították, az egyik mentőápoló 70.000 forint készpénzt tulajdonított el.

A kórházban a rendőrség intézkedés alá vonta a két mentőst, de ők tagadták a bűncselekmény elkövetését, az ellopott pénz átadására önként nem került sor. A nyomozó hatóság munkatársai azonban az egyik mentőápoló nadrágzsebében megtalálták a hiányzó pénzt, amit lefoglaltak.

A mentőápolót lopás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, aki ekkor már beismerő vallomást tett. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást.

A megbízhatósági vizsgálat a korrupció elleni fellépés egyik hatékony eszköze, annak visszaszorítását szolgálja. A vizsgálat során a valóságban is előforduló élethelyzetek mesterséges kialakításával az NVSZ azt ellenőrzi, hogy az érintett eleget tesz-e jogszabályban előírt hivatali kötelezettségének.

(Kiemelt kép forrása: NVSZ)