Égésgyorsítót öntött a nő ruhájára és meggyújtotta

A szellemileg fogyatékos nő egyszerre több férfival is viszonyt ápolt egy közös lakásban, ahol állandósultak a viták és a féltékenység. 

2023. július 4., 11:41

Szerző:

Két férfi közösen használ egy budapesti lakást, ahová az egyikőjük barátnője is beköltözött. Az enyhén értelmi fogyatékos nő több férfival is kapcsolatot tartott, ezért állandósult a féltékenység és a veszekedés az együttélésük során. A két férfi közösen bántalmazta a nőt, aki nem mert segítséget kérni a rendőrségtől. 2021. április 24-én egy újabb veszekedés után a szállást biztosító égésgyorsítót öntött a nő ruhájára és meggyújtotta. Ezt észlelve a másik férfi a nőt fürdőszobába vitte és hideg vízzel lelocsolta.

Orvost nem hívtak, majd a férfiak napokon keresztül bezárva tartották és felváltva őrizték a nőt. A telefonját is elvették tőle. A nőt meggyújtó férfi pár nap elteltével megkérte egy nőismerősét, hogy járjon fel a lakásba őrizni a sértettet, vele pedig elhitette, hogy aki vigyáz rá, az egy gyógytornász. A történetnek úgy lett vége, hogy 2021. május 10-én miközben az egyik férfi fürdött addig a nő megtalálta a lakáskulcsot, és az utcára menekült.

A buszmegállóban kért segítséget, ahonnan kórházba szállították. Ekkor már életveszélyes állapotban volt az égési sérülések okozta elfertőződések miatt. Egy egész év kellett ahhoz, hogy a meggyújtott nő felgyógyuljon. 

A Fővárosi Törvényszék 2023. május 8-án kihirdetett elsőfokú ítélete 18 év fegyház büntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte az égésgyorsítót használó férfit. Bűntársát személyi szabadság megsértése, valamint aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértés bűntette miatt 4 és fél év börtönbüntetéssel és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta, míg női segítőjüket bűnpártolás bűntette miatt 1 év 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. 

Az ítélet ellen valamennyi elkövető és védőik felmentésért, illetve hatályon kívül helyezés érdekében, továbbá a büntetés enyhítése miatt fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi indítványok elutasítását kezdeményezte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblánál. Az egyik férfi más bűnügy miatt jelenleg is börtönben van, bűntársa letartóztatásban várja büntetőügye jogerős befejezését, míg női bűntársuk szabadlábon védekezik a fellebbviteli eljárásban.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Alex Mihu/Unsplash.)