Csőbombával akarta felrobbantani volt felesége új párját

Két év börtönt kapott három év próbaidőre felfüggesztve az a férfi, aki a vád szerint egy házilag készített csőbombával akarta felrobbantani volt felesége új párját.

2022. november 30., 21:35

Szerző:

A villanyszerelő végezettségű dán vádlottat nyáron első fokon felmentették. Most sem emberölés kísérlete, hanem robbanóanyaggal visszaélés miatt ítélték el – írja az RTL. Az akkori ítélet szerint nem volt kizárható, hogy a csőbombát valaki más készítette és szerelte a sértett autója alvázára.

Az autót márciusban vásárolta tulajdonosa, és június elején vették észre a gyorskötözővel felszerelt bombát. A másodfokú bíróság máshogy látta, robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés bűntettében bűnösnek találták. A vádlott két év börtönt kapott három év próbaidőre felfüggesztve. Az ítélőtábla szerint bizonyítható, hogy a férfi készítette a bombát. A csőbomba nem volt üzemképes, zárlatosak voltak az akkumulátorai, és az a szerkezet is hiányzott, amivel működésbe lehetett volna hozni, így az emberölés kísérlete vádpontban ezúttal sem találta bűnösnek az ítélőtábla a vádlottat. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Bírói kalapács és könyvek.KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, ami az NVSZ feljelentése alapján indult a KR NNI-nél. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el. Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. Az egyre szerteágazóbb ügy felderítésére országszerte nyomozócsoportokat hoztak létre.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség eredményesen emelt vádat egy 26 éves férfival szemben, aki 2020 októberében az előállítása miatt kiérkező rendőrök jogszerű intézkedésének ellenállt. Ennek során az élettársát és 1 éves gyermekét élő pajzsként tartotta maga előtt, majd egy késsel fenyegetőzött, aminek nyelével az egyik rendőrt meg is ütötte. A bíróság 6 év börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett.