Segédmunkások csenték el a Véres Csütörtök Emlékmű bronzgolyóit

Sajátosan értelmezte a bontási folyamatokat két segédmunkás, aki az Agrárminisztérium épületének bontási munkálatait végző cégnél dolgozott. Tevékenységüket kiterjesztették a Véres Csütörtök Emlékműre, amelyről leverték a bronzgolyókat, hogy eladhassák azokat. A homlokzatban keletkezett kár tízmilliós. 

2023. január 27., 16:13

Szerző:

Két munkás az Agrárminisztérium épületéről lopott el bronzgolyókat, hogy utána eladhassa azokat. A bíróság elítélte őket, az okozott kár körülbelül 10 millió forint – írja a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében.

Bontási munkálatok közben figyelt fel a két munkás az épület homlokzatán a Véres Csütörtök Emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronz puskagolyókra. Ezek közül 11 darabot kalapáccsal levertek a falról, majd a zsebükbe rejtették őket, hogy később eladhassák a golyókat. Az ellopott puskagolyók értéke kicsivel több mint egymillió forint, a golyókat a rendőrség megtalálta.

A golyók leszedése közben azonban az épület homlokzata is megsérült, a várható restaurálási költség több mint a 10 millió forint.

A bíróság gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyet, mindkét férfi bűnösnek vallotta magát. A bíróságon azt mondták: a megélhetésüket akarták biztosítani a bronzgolyókkal, de megbánták tettüket. A két férfit lopás miatt egy-egy év szabadságvesztésre ítélték, amit két év próbaidőre felfüggesztettek. Az ítélet jogerős.

(Kiemelt képünk: Emléktábla és lövedékek által ütött lyukakba helyezett bronz golyók az Agrárminisztérium Kossuth téri épületének falán, amelyek 1956. október 25-én itt lezajlott véres sortűzre emlékeztetik a járókelőket. Az emléktábla feliratának szövege: "Az 1956. október 25-i véres csütörtök áldozataira emlékezve a Túlélők" fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.