Ellopták Csongrádi László olimpiai bajnok kardvívónk aranyérmét

Betörtek az otthonába, majd ellopták Csongrádi László olimpiai bajnok kardvívó 1988-ban, Szöulban nyert aranyérmét.

2024. szeptember 13., 13:40

Szerző:

Botrányos bűnügyre derült fény, ellopták Csongrádi László olimpiai bajnok kardvívó 1988-ban, Szöulban nyert aranyérmét, amikor betörtek az otthonába. A Blikk úgy tudja, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást az ügyben, ezenfelül Kovács Tamás kétszeres olimpiai bronzérmes kardvívó is sporttársa segítségére sietett, ő Facebookon próbál segítséget kérni az emberektől. Mint posztjában írja: 

Kedden késő este betörtek Csongrádi László olimpiai bajnok kardvívó házában és többek között a tolvaj ellopta a szöuli olimpiai aranyérmét, amelynek a peremében be van vésve, hogy „Men’s sabre team”! Kérem FB Ismerőseimet, hogy osszátok meg, hátha a hír eljut éremgyűjtőkhöz, piaci árusokhoz, stb., mert valószínű, hogy pénzre akarja váltani a lopott érmet, ami csak Csongrádi Lacinak jelent nagyon sokat, aki kitűnő vívásával járult hozzá az olimpiai aranyéremhez, amikor is 4:8-ról verték meg a szovjet válogatottat. A rendőrség megindította a nyomozást!!! Előre is köszönöm a megosztásokat! Hátha......!

A most 65 éves Csongrádi László az 1988-as nyári olimpiai játékokra a kardcsapat tartalékaként jutott ki, Csongrádi Nébald György sérülése után azonban a tartalék sportoló is pástra lépett. A kezdőcsapat tagjai Bujdosó Imre, Gedővári Imre, Nébald György és Szabó Bence voltak. 

Az olimpiai bajnoki aranyérem nem is ér sokat?

Noha egy olimpiai bajnok aranyérmének az eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, a valóságban azonban korántsem az. Ugyanis mint a Wealth Instagram oldala írja, az aranyéremnek csak igen kis része arany, sőt, utoljára több mint száz éve, 1912-ben készült az aranyérem tényleg csak aranyból. A párizsi olimpia aranyérem súlya például 529 grammot nyomott, és az érem több mint 95 százaléka ezüst volt, az mindössze 6 gramm aranyat tartalmazott. Ez pedig már évtizedek óta így van, amiből következik, hogy a betörő egészen biztosan nem Csongrádi László érmével fog óriásit szakítani. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: N: Philipp von Ditfurth/dpa Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)