90-es évek legkegyetlenebb magyar bűnözője: így lett ismert a Porschés gyilkos

Porschés gyilkos, azaz Sz. Gábor nevét a kilencvenes években egy ország megtanulta. Egy igazi visszaeső és egyben autómániás. Piros kocsit akart. Szerzett is magának. Egy ember életébe került. Börtönévei után se bírt magával. Újra rabolt. 

2021. július 7., 11:22

Szerző:

Luxus autók, pénz, nők, éjszakai élet, gyilkosság, hajsza, idegenlégió, kegyelem, hosszú börtönévek. Ez a 90-es évek egyik legbrutálisabb gyilkossága, ami a rendszerváltáskor teljes sajtónyilvánosságot kapott. Mint egy előre kitalált Hollywood-i krimi. Ebben a történetben aztán minden van, amiből egy forgatókönyvíró, zseniális filmet tudna a vászonra varázsolni. A történet mesélője, aki legjobban ismeri a gyilkos észjárását az Kovács Béla egykori nyomozó. Ő fogta el végül a Porsches gyilkost. 

1990-ben egy májusi napon egy betöréshez riasztották a rendőröket. A helyszínelés során megállapították, hogy a lakásból nagyobb mennyiségű aranytárgy tűnt el. A házban lakó lány vette észre a betörést, aki hívta a rendőrséget. A rend őrei egyből a lány ismerősi körére gyanakodtak, hiszen a nyomok semmi másra nem utaltak csak, hogy a betörök tudták miért jönnek és azt is,hogy hol kell keresni. 

„A lány meghallgatását követően megadott ismerőseinek a körét lejártam, és ekkor került képbe Rieschl Gábor. Erről a személyről már többször hallottam bizonyos híreket. Ez a srác intelligens, jó megjelenésű világos hajú „babaarcú” jó beszédkészséggel megáldott hízelgő modorú személy volt”– meséli Kovács Béla, nyugalmazott nyomozó 

A nyomozónak hamar feltűnt Rieschl segítőkészsége, ami nem igazán tetszett neki, ezért utána járt a gazfickónak. R. Gábor éjszakánként taxisként dolgozott Budapesten a saját autójával, főleg a Randevú Diszkó előtt várta a lerészegedett inkább külföldi utasokat. A diszkó biztonsági embereit a nyugalmazott ezredes jól ismerte, ahogyan a diszkó tulajdonosát is. Egy napon, amikor az Attilákat ünnepelték, Kovács Bélát is meghívták így került kapcsolatba egy helyi kidobóval.

„Ő hívta fel a figyelmemet ismét Rieschlre, aki főleg külföldi utasait a Randevúnál felvéve, gázsprével lefújta, a taxijából kidobva, kirabolta utasait.Több külföldi személy ment vissza a szórakozó helyre érdeklődni a taxis után, de nem adták ki a személyét ”–meséli Kovács Béla 

Ezeket hallva Kovács Béla felvette a listájára Rieschlt és mindent megtett azért, hogy első kézből tudjon meg róla információkat és továbbra is figyelje őt.

„Egy nyárvégi napon a feleségem leküldött a közeli közértbe, amikor azt láttam, hogy a Gabi egy 1300-as kocka Lada fényszóróját szerelgeti a közért hátsó parkolójában” –emlékszik vissza az egykori nyomozó

Ezt roppant érdekesnek tartotta az ezredes hiszen ebben az időszakban hiánycikknek számított a LADA 1300-as fényszórója. Érdeklődni kezdett Rieschlnél aki közölte, hogy az egyik barátja kérte meg, hogy szerelje ki a kockalámpát de a barátja nevét nem tudta megmondani. Az ezredes telefonált az ügyeletes tisztnek, hogy ellenőrizze a kocsit a nyilvántartásban, amelyről kiderült ,hogy lopott. Ez már nyomós indok volt, hogy behívják a kapitányságra és kihallgassák, de a lopást nem tudták rábizonyítani viszont lopás vétségének az elkövetésével meggyanúsítható volt. Az alosztályvezető utasítására Kovács Bélának elkellett engedni a férfit.  

Újra a rendőrség szeme elé került

Hetek múlásával Kovács Béla, ismét arról értesült, hogy R.Gábor egy hamis rendszámú lopott Audival teszi a szépet a nőknek. Később kiderült, hogy ez az a fehér Audi, ami a Skála Metró előtt parkolt. Az autónak leengedték az egyik kerekét, majd ,amikor az autó gazdája egy fiatal nő és a 4 éves fia visszatért a kocsihoz, Rieschl felajánlotta a segítségét cserébe ha elviszik egy darabon őt. A kocsiban aztán fegyvert fogott rájuk és kiparancsolta őket az autóból. Az ezredes úgy gondolta, hogy magánakcióba kezd. Megfigyeli a Békás diszkó előtt R.Gábort, ahol többször is megfordult a férfi a lopott autóval.

Kovács Béla munkából hazaérve hallotta meg a híradóban, hogy Budapest II. Kerületben egy férfi holttestét találták meg, aki egy autókereskedés alkalmazottja volt. Egy vevővel tesztvezetésre vittek egy piros színű Porsche-t. Az eset után a rendőrök kihallgatták a kereskedésben dolgozókat és az ő a személyleírásuk pontosan ráillet Rieschl Gáborra. 

A rendőri egység azonnal R. Gábor otthona felé vette az irányt. A házkutatás során összevágott rendszámokat, autóalkatrészeket valamint szerszámokat találtak. A lakásban csak R. Gábor édesanyja tartózkodott, aki nem tudta megmondani hol a fia. 

Minden út a kocsmába vezet

Rieschl lakásához közel volt egy kocsma, ide is benéztek a rendőrök. A kocsmában mindenki ismerte a férfit. A pultos fiúval hosszasan beszélgetett az ezredes, akitől megtudta, hogy az idegenlégióba készül R. Gábor. A pultos mesélt neki a piros Porschéről is, és, hogy Belgiumban egy autókereskedésben akar dolgozni. A megszerzett infók alapján indult meg a hajsza Rieschel után.

Nemzetközi hajsza 

A gyilkos miután ellopta a Porsche-t és megölte a kereskedés alkalmazottját, Hegyeshalomnál hagyta el az országot. Az autópályán megállította a rendőrség gyorshajtásért meg is bűntették, de tovább engedték. Ezt követően Belgiumban tűnt fel az említett autókereskedésben. Itt értesült arról, hogy nemzetközi elfogató parancsot adta ki ellene, ekkor indult el Marseille felé, hogy belépjen az idegenlégióba. 

A francia hatóságokat ekkor már értesítette a magyar rendőrség, így a toborzó irodából elküldték. Rieschl a vasútállomásra ment, ahol már várta a francia rendőrség. Rendszerváltáskor még életben volt a halálbüntetés. Göncz Árpád akkori köztársasági elnök ígéretet tett, hogy nem ítélik halálra, ha kiadja Franciaország.

Chilkó Ferenc akkori alosztályvezető elmondta egy interjújában, hogy a gyors felderítést Kovács Béla rendőr ezredesnek köszönheti. 

Rieschel a kihallgatása során, elmondta, hogy rossz társaságba keveredett és olyan személyekkel ismerkedett meg a taxizás során akikkel bűncselekményeket követtek el könnyű pénzszerzés reményében. A gyilkos beismerő vallomást tett és a bíróság 25 év fegyházra ítélte. 

 

Szabadulása után újra rabolt

A börtönben nagyon vigyázott magára, majd 2010-ben húsz év után jómagaviselettel szabadult ekkor változtatta meg a nevét, onnantól mindnekinek Sz.-ként mutatkozott be. 

7 évvel a feltételes szabadulása után, 2018. január 5-én gumilövedékes fegyverrel megpróbált kirabolni egy Üllői úti autókereskedést. A kereskedésben nem volt pénz csak annyi, amennyit az ott dolgozó zsebében talált. Az alkalmazottat földre teperte és gyorskötözővel megkötötte. Pont akkor ért a kereskedésbe az alkalmazott két kiskorú hozzátartozója. Őket is megkötötte. Sz.Gábor a rablás után bujkált. Majd 2 hónap múlva beállt a BKV-hoz dolgozni. Nem sokkal később a Terrorelhárítási Központ kommandósai a 

 nyílt utcán fogták el. A rablásért kilenc évet kapott, mint visszaeső. Ezúttal nem szabadulhat feltételesen. Nem tudott visszailleszkedni a társadalomba. A Porshes gyilkosról ugyan film még nem készült. Sokan találgatják viszont, hogy vajon ő írhatta-e a börtönévei alatt álnéven az Isten szeme előtt a világ című könyvet. Az S. G. Rosenberg álnéven írt könyv valódi szerzője 1990 májusában a II. kerületi Görgényi úti parkerdőben agyonlőtte Apró Jánost. Apró azonnal meghalt. A gyilkos után több országon át tartó hajtóvadászat indult. A történet kísértetiesen hasonlít a Porsches gyilkossághoz.

(Kiemelt kép: Fotó: adtplus.arcanum.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.