17 évre ítélték azt a férfit, aki rátámadt az édesanyjára és leszúrta a húgát

Jogerősen 17 év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a biatorbágyi fiatalembert, aki leszúrta a húgát és rátámadt az édesanyjára is. 

2022. május 5., 18:04

Szerző:

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly októberben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével a vádlottat több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt 17 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott a 18 éves húgával és a 44 éves édesanyjával élt, szerény körülmények között. Az iskolában viselkedési problémákkal küszködött, megviselte szülei válása, elvonási tünetek és a családtagokkal szembeni bizalmatlanság miatt kisebb nézeteltérésre is erőszakosan reagált.

A férfi 2019. június 17-én az anyja távozása után szóváltásba keveredett a testvérével annak szobájában, bántalmazta, majd fojtogatni kezdte. A lány elvesztette az eszméletét, majd amikor kezdett magához térni, a vádlott egy konyhakéssel átszúrta a nyakát.

Az áldozat perceken beül meghalt, életét semmilyen orvosi beavatkozás nem menthette volna meg. A vádlott a fürdőszobába vonszolta a holttestet, a húga telefonján üzeneteket küldött anyjuknak, majd mikor a nő felhívta lánya telefonszámát, a férfi felvette és azt hazudta, hogy testvére alszik. Amikor az anya hazaért és rátalált a lánya holttestére, a fia rátámadt, fojtogatta, őt is meg akarta ölni.

A támadást az anya egy ismerősének megérkezése szakította félbe. Az anya nem került ugyan életveszélybe, de fennállt ennek reális veszélye. Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a védő fellebbezett, az ügyész azt tudomásul vette. A táblabíróság a törvényszék elsőfokú ítéletét lényegében helybenhagyta. A vádlott terhére irányuló fellebbezés hiányában a büntetés súlyosítása nem jöhetett szóba, de az eset összes körülményeire tekintettel a kiszabott 17 éves fegyházbüntetés enyhítése is indokolatlan volt, a testvére sérelmére befejezett, az édesanyja sérelmére kísérleti szakban rekedt, élet elleni cselekményt elkövető vádlott esetében – írta a bíróság. 

(Kiemelt kép: A Fővárosi Törvényszék épületének Alkotmány utcai homlokzata. MTVA / Bizományosi / Branstetter Sándor)