13 éves hacker fiút kapott el a rendőrség

Április óta keresték a fiút. 

2021. augusztus 16., 11:07

Szerző:

A Magyar Rendőrség Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, amiből kiderül: áprilisban egy ismeretlen ellen tettek feljelentést, mert egy esztergomi diák anyukájának feltörték az elektronikus ügyintéző Kréta rendszerét. Az elkövetőt feltehetőleg a gyerekek között kellett keresni. A mai Z-generáció, akik együtt lélegeznek az elektronikus eszközökkel, a digitális térbe való beleszületéssel és ennek használatával hamarabb jutnak olyan információkhoz, amit még a szülők sem képesek felfogni.

Április 28-án érkezett feljelentés az egyik esztergomi iskola diákjának édesanyjától, hogy ismeretlen személy az ő jelszavával lépett be a Kréta elektronikus ügyintéző rendszerbe. Információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával indított nyomozást az Esztergomi Rendőrkapitányság.

„Felvettük a kapcsolatot a Kréta-rendszer üzemeltetőjével, hogy megtudjuk, azon a napon milyen IP-címmel léptek be a hálózatukba”

– mondta Pirtyák Gyula főtörzsőrmester, az Esztergomi Rendőrkapitányság nyomozója.

A feljelentésben az is szerepelt, hogy az elkövető valószínű a sértett e-mail fiókjába is bele tudott nézni. Egy 13 éves fiút hallgattak ki gyanúsítottként, aki beismerte tettét és elmondta, hogy a Discors nevű chat felületen ismerkedett meg egy LilAdam felhasználónevű férfival, aki küldött neki egy AutoClicker fájlt, amivel megtudta szerezni a fiú számítógépén lévő összes felhasználó nevet.

„Az Instagramon találtuk meg a Lil AdaM nevű felhasználót, és az onnan letöltött képeket úgy azonosította egy arcfelismerő program, hogy ő egy debreceni lakos. Lett volna tehát egy elkövetőnk, ám közben megkaptuk a Kréta-rendszer üzemeltetőitől az IP-címeket.  Ezek alapján viszont aznap nem ő lépett be oda a sértett jelszavával, hanem egy kisvárdai férfi; pontosabban annak 13 éves fia”

– mondta Pirtyák Gyula. 

A 13 éves fiú olyan biztonsággal mozgott a számítógépes világháló legsötétebb bugyraiban, hogy még a számítástechnika világában járatos fiatal rendőröknek sem volt könnyű kibogozni a történetet. Elsőként lefoglalták a fiatalkorú elkövető SSD-kártyáját és mobiltelefonját, és kiderült, hogy lejárati dátumokkal és biztonsági kódokkal együtt szerzett meg bankkártyaadatokat.

Netflix-, Facebook- és 40-50 Discord-felhasználó kódjával tevékenykedett a világhálón. A rendőrök szerint a fiatal elkövető a kihallgatásán büszkén mesélte, többen kérték tőle, hogy hajtson végre terheléses támadásokat bizonyos oldalak ellen, ezért 8–10 ezer forintot is fizettek volna neki, de végül nem tett ilyet. A nyomozás során alighanem számos tizenéves kerülhet a rendőrség látókörébe.

(Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Clint Patterson/unsplash)



Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.