Moldova kora – Ajánló lapunk 2019. március 21-i számából

Moldova örök. Akkor is jelen van a magyar glóbuszon, ha az általa képviselt nézetrendszer nem mondható a legmodernebbnek. Kitartott hőse, Kádár János mellett azokban az időkben is, amikor a közfelfogás a létező nosztalgia ellenére megtagadta a megszokott zsarnokot. Szerinte Kádárnak pár évtized múlva szobrok tucatjait állítják majd a magyar városokban.

2019. március 20., 08:21

Szerző:

Moldova kora

A félelem örökre kiment belőlem

Moldova örök. Akkor is jelen van a magyar glóbuszon, ha az általa képviselt nézetrendszer nem mondható a legmodernebbnek. Kitartott hőse, Kádár János mellett azokban az időkben is, amikor a közfelfogás a létező nosztalgia ellenére megtagadta a megszokott zsarnokot. Szerinte Kádárnak pár évtized múlva szobrok tucatjait állítják majd a magyar városokban. A 168 Órában, kisebb viták okán, az író néhány éve fel sem bukkant. De ez nem tarthatott örökké. Ahogy mondta, nem muszáj olyan keménynyakúnak lenni. Nyolcvanötödik születésnapján így aztán feltehettük a kérdést, hogy mi újság, Gyuri bácsi. Egyébként ma is a legolvasottabb magyar író, legújabb kötete, az Előttünk az özönvíz a napokban jelent meg.

Lapozzon bele!

Késlekedés nélkül lőnek

Jogorvoslati eljárást kezdeményez az őt nemzetbiztonsági kockázatnak tituláló állambiztonsági szakvélemény ellen a 168 Órának nyilatkozó Demeter Márta, az LMP társelnöke, akit nemrég – a rendszerváltozás óta példátlan módon – távolítottak el az Országgyűlés honvédelmi bizottságából. Mostanában ő lett az egyik célpontja a NER ellenségkereső és lejárató gépezetének. Nem véletlenül: korábban sok borsot tört a Fidesz orra alá. A Nemzeti Együttműködés Rendszere elemzésünk szerint sosem szenved az ellenfelek hiányától. Három éven át Simicska Lajos volt a fő ellenség, őt ma már békén hagyják. Jönnek helyette az újabb és újabb célpontok, akikkel szemben a Fidesz az államhatalom teljes arzenáljával veheti fel a küzdelmet. Amióta a kormányfő utcai harcosként jellemezte magát, azóta hívei is ennek a szerepnek megfelelően próbálnak viselkedni.

Lefülelt lehallgatások

Vétek János, a Kecskeméti Járásbíróság bírája két büntetőügyben is kizárta a titkos adatszerzéssel keletkezett bizonyítékokat. Ha döntése jogerőssé válik, az alapjaiban változtathat meg több, már folyamatban lévő büntetőügyet, de kihat a befejezettekre is. Az eset pikantériája, hogy mindkét szóban forgó per vádlottja Sziky Gyula, aki gyakorta fel-feltűnik az aktuális hatalom körüli zűrös gazdasági ügyekben.

A Mars földiesítése

A NASA igazgatója, Jim Bridenstine nem tudós, hanem politikus, a Republikánus Párt tagja. Talán ez is oka annak, hogy a NASA szenzációs bejelentései olykor inkább kampányfogásra, semmint tudományos közleményre hasonlítanak. Nemrég az igazgató azt mondta: karnyújtásnyira vannak attól, hogy életet találjanak a Marson. A szenzációs hírt sokan kétkedve fogadták. Almár Iván űrkutató, csillagász, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia tiszteleti tagja azt mondja, még sohasem kritizálta a NASA-t, de most úgy véli, meggondolatlanul nyilatkoztak.

A baloldal Mohácsa

Épp száz évvel ezelőtt, 1919. március 21-én kiáltották ki a Tanácsköztársaságot. Valójában egy percig sem volt esély arra, hogy konszolidálni lehessen a rendszert, az a hozzáállás, amely néhány héten belül akarta megteremteni a kommunizmust, eleve bukásra volt ítélve. Az emlékezetpolitika nem nagyon tud mit kezdeni a proletárdiktatúrával, csupán a Kádár-korban volt a hivatalos kánon megkérdőjelezhetetlen része. A korántsem „dicsőséges 133 napról” a korszak két kiváló történészével, Csunderlik Péterrel és Hatos Pállal beszélgettünk.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.