Donáthék momentu­mai – Ajánló lapunk 2019. május 2-i számából

Van-e valami sorsszerű abban, hogy Donáth Ferencnek, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjának, a múlt századi magyar történelem egyik fontos szereplőjének előbb a fia, majd az unokája is politikai pályára lépett?

2019. május 1., 19:34

Szerző:

A mi családunkban nem armageddon, ha bevisznek a rendőrök

Van-e valami sorsszerű abban, hogy Donáth Ferencnek, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjának, a múlt századi magyar történelem egyik fontos szereplőjének előbb a fia, majd az unokája is politikai pályára lépett? Egyebek mellett ezt a kérdést tettük fel Donáth László evangélikus lelkésznek, az MSZP korábbi parlamenti képviselőjének és lányának, Donáth Annának, a Momentum alelnökének. A páros interjúban megvitattuk, melyikük a radikálisabb, lehet-e egy tisztességes ember tagja bármely pártnak, milyen politikai karriert futhat be Anna, és azt is, milyen mély sebet ejtett az apa nemzedékén a lánya generációja. Aki kérdez: Cseri Péter.

Lapozzon bele!

Jurisztokrácia vagy jogrend?

A magyar jogállamiság állapotáról szóló vita, ilyen-olyan köntösben, rendszeresen előtör. Hol egy nagyobb jelentőségű tanulmány, hol egy európai jelentés, hol egy politikus megszólalásához kötődően. Aktualitást most mindennek három, nagyon jelentős megszólalás ad. Ezek egyike Sólyom Lászlóhoz, az Alkotmánybíróság első elnökéhez, volt köztársasági elnökhöz kötődik, aki egy előadásában ezt mondta, nyilvánvaló és meglehetősen keserű iróniával: „Ha mi kihalunk, akkor lesz vége a szocializmusnak. Már nincs sok hátra, nyugodjanak meg.” A másik hasonló fajsúlyú megszólalás Kövér Lászlóé, a Fidesz emblematikus alakjáé, házelnöké, aki egy, a bírói függetlenség napján tartott rendezvény megnyitóján hosszasan értekezett arról, hogy a bíró nem lehet független az államtól, annak nem külső tartozéka, mert „a bírói hatalom maga az államhatalom megnyilvánulása, amelynek sorsában mindig osztozik”. A harmadik megszólaló a nagy szaktekintélynek örvendő alkotmánybíró, Pokol Béla, aki most megjelent kötetében azt állítja: Európában a főhatalom a demokratikusan megválasztott nemzeti törvényhozásoktól a jurisztokrácia, a nemzetközi jogászelit kezébe csúszik. Hasonlóképp Magyarországon is, ahol a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság fölerősítette a jurisztokrácia hatalmát, s így korlátozhatja a többségi akaratot. Összeállításunkban Tóth Ákos számba veszi, hogyan jutottunk el a Sólyom-féle láthatatlan alkotmánytól, a jogállamtól a bírói szerep Kövér László-i meghatározásáig, Pokol Bélával folytatott vitája során pedig Barát József azt is megkérdezi, csorbítja-e egy adott állam önállóságát, ha a strasbourgi bíróság elítéli azért, mert a tranzitzónába érkezőnek nem ad enni. A választ eláruljuk: szerinte csorbítja.

Szeptemberben jöhet a fogorvossztrájk

Összegyűlt az elegendő számú aláírás, ezért ha a kormányzat addig nem tesz lépéseket a finanszírozási hiányosságok rendezéséért, szeptemberben kéthetes sztrájkot tartanak a közfinanszírozott praxisok fogorvosai. Az egészségügyi sztrájk nem magyar sajátosság, az elmúlt években így próbáltak érvényt szerezni a kéréseiknek a francia, az angol, az ausztrál vagy éppen a kenyai orvosok is. A magyar fogorvosok azt szeretnék, ha a kormány megduplázná a fogászati csomagra szánt állami támogatást. Szabó Brigitta írása.

Az igazságnak sokféle arca van

Magyarországon és Franciaországban egyaránt elismert esszéíró, társadalomtudományi kutató Kende Péter, aki az 1956-os forradalom után kényszerült emigrációba. Párizsban letelepedve újrakezdte pályáját, közben azonban soha nem szakadt el a magyar közélettől sem. Gondolkodásának átalakulásairól, folytonos tanulással töltött életének állomásairól szól az Osiris Kiadónál megjelent új kötet, amely az Egy magyar republikánus életútja címet viseli. A Lakner Zoltánnal folytatott beszélgetésében a mának is szóló emlékei mellett szól arról is, hogyan lehetne a jelenlegi Magyarországot kimozdítani traumatikus helyzetéből.

Az elveszett Kosztolányi

Az Osiris Kiadónál jelent meg Arany Zsuzsanna kötete, amely Kosztolányi Dezső egy eddig kevéssé ismert korszakának névtelen újságírói termékeit mutatja be, azét a korszakét, amelyet az író később eltemethetett magában, mindenesetre soha nem beszélt róla. A könyv címe: Pardon. Szénási Sándor írása.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.