2018/49 Egyre fogy a levegő

Itthon maradok, beletemetkezem a munkába, és közben abban reménykedem, hogy semmi, így az Orbán-rezsim sem tart örökké – nyilatkozza a 168 Órának Dés László, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy élete első szerzői-előadói lemezét, az Éjféli járatot december végén mutatja be az Arénában.

2018. december 5., 10:42

Szerző:

Elmondja, melyik dalából nem lett siker, hiába volt a kedvence, és melyiket nem szerette, amiből viszont gigasláger lett. Beszél arról is, mióta foglalkoztatja a közélet, miért nem lepte meg a NER, és fiatalon miért nem költözött külföldre.

A demokrácia meghekkelhető

Miért hiszi, hogy a CEU hálózatkutató tanszéke végül Budapesten maradhat? Szerinte miért öli meg a demokráciát, ha nem úriemberek, akik egy-egy országban dominálják a politikát? Erről is beszélt lapunknak a hálózattudomány megteremtője, Barabási Albert-László, aki alighanem a legismertebb a kiemelkedő magyar tudósok között. Barabási azt bizonyította be, hogy a nagy hálózatok felépítése meglepő hasonlóságokat mutat az idegrendszertől és az internettől kezdve egészen a társadalmi kapcsolatokig. Behálózva című könyve 14 angol nyelvű kiadást ért meg, hetvenezer példány fogyott belőle. 13 nyelvre fordították le és Obama kampánystábja alapműként használta. Legújabb műve, A képlet ezt a sikert is túlszárnyalhatja, amerikai kiadásának címlapja maga is egy formula: Barabási Albert-László + A képlet = A siker univerzális törvényei. Interjúnk.

Lapozzon bele!

Honvédelmi saláta

A papírforma szerint a kormány januártól akár be is vezetheti a honvédelmi veszélyhelyzetet. A jogszabály meglesz rá, és az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapot apropóként is szolgálhat. A parlament előtt van egy honvédelmi salátatörvény, amely az ilyen típusú jogszabályokra jellemzően lehetőséget nyújt, hogy új és új meglepetéseket találjunk benne, ahogy a tisztiorvos is a franciasalátában. A törvény és maga a honvédelmi veszélyhelyzet is az új védelmi miniszter, Benkő Tibor debütálása. A bevezetése miatti aggodalom annyiban semmiképpen sem alaptalan, hogy a migrációs nyomásra kalibrált vészhelyzetet is fenntartja a magyar kormány, anélkül hogy különösebb migrációs nyomás lenne. Az ukrajnai megyék, amelyekben a hadiállapotot bevezették, messze vannak tőlünk, bár maga Ukrajna kétségtelenül a szomszédunk. Az Azovi-tengeren kialakult orosz–ukrán feszültség enyhülni látszik, de nehéz bármilyen jövendölést is tenni, mert a márciusi ukrán elnökválasztásig az érdekek kiszámíthatatlan kavargása várható. Orbán Viktor egyébként a legfontosabb céljai között említi újabban az „önálló magyar hadsereg” megteremtését, s ennek érdekében most a pincétől a padlásig átszervezik a honvédséget. A honvédelmi veszélyhelyzet csak egy új eleme az új építménynek. Összeállításunkban megvizsgáljuk a teljes reformfolyamatot, az aktuális külső katonai kockázatot, az orosz–ukrán szituációt és természetesen magát az új veszélyhelyzetet is.

Nem csak a szegények fűtenek autógumival

Budapest és a vidék levegőszennyezettségének hátterében nagyrészt eltérő okok állnak. Ennek ellenére összehangolt környezet- és szociálpolitikai intézkedésekkel rövid idő alatt jelentősen lehetne javítani az ország levegőjét. És nagyon ránk is férne, mert komoly bajban vagyunk. Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét kérdeztük.

Annyi kibontatlan gondolat van bennem

Családjával távol lakik mindentől, bent az erdőben. Nyughatatlan, bevallása szerint nem szociális ember. Kollár-Klemencz Lászlónak most jelent meg a Magvetőnél A műanyag kerti székek élete című novelláskötete. Feleségével üzemelteti a Rengeteg büfét, dolgozik új kéziratán, egy sanzonesten, új Kistehén-lemezen, és közben lovainak karámot, fészert akar építeni. Nincs mese, munkamániás, mondja magáról. Egy kicsit olyan, mint a novelláiban megjelenő műanyag kerti székek: egyszerre idegen, szerethető és kívülálló.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.