2018/38 Szaba­dulni a béklyóktól

Önmagában a fenntartóváltás nem elegendő az oktatási színvonal növeléséhez. Ahhoz ugyanis a szabályozóknak is változniuk kellene – nyilatkozta a 168 Órának Derényi András felsőoktatás-kutató és -fejlesztő szakember annak kapcsán, hogy az állam kiszervezi a Corvinus egyetemet egy közalapítványba.

2018. szeptember 19., 08:20

Szerző:

Derényi úgy véli: mostanában túlontúl előtérbe került a munkáltatói igényeknek való megfelelés kényszere, ami nem szerencsés. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

Surányi: Sérülékeny a gazdaság

 Lapozzon bele!

Sokat tanult a világ az 1929-es és a 2008-as gazdasági válságokból, de a legtöbb állam nincs eléggé felvértezve arra az esetre, ha ismét beköszöntene egy nagyobb recesszió. Bár Magyarország gazdasága sokkal erősebb, mint tíz évvel ezelőtt volt, most is nagyon sérülékeny. Az alacsony devizatartalék, a forint árfolyamgyengülése feltehetően egy téves, minden elemében prociklikus gazdaságpolitika következménye: a kormány és a jegybank akkor élénkít a költségvetési, a jövedelem- és a monetáris politikában, amikor az már indokolatlan. Alig van eszköze egy válság enyhítésére – mondta lapunknak Surányi György, az MNB volt elnöke. Aki kérdez: Szabó Brigitta.

Szaladgáló célkereszt

Az Európai Parlament elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely oly mértékben problémásnak találta a jogállam magyarországi helyzetét, hogy az ügyben az unió speciális eljárását indította el. Az Orbán-kormány reakciója erre csalás kiáltása volt, továbbá annak hangoztatása, hogy a folyamat bosszú a „bevándorláspárti” erők részéről. A rövid lefolyású küzdelem során a magyar kormány agitpropfegyvereinek célkeresztje szabadon szaladgált Európa prominenseinek homlokán. Az itthon már korábban népszerűvé tett értékelés, mely szerint az európai harcok nagy töréspontja Orbán Viktor és Emmanuel Macron között lenne, sajnos elviszi a hangsúlyt a migrációról. Ha a migráción marad a hangsúly, bekerül a törésvonal a Néppártba, s a célkereszt megnevezetlenül is Angela Merkelre kerül. Ha sikerül egy pillantást vetni magába a jelentésbe is, s a hangsúly a jogállamiságra és a demokráciára kerül, akkor barát már csak az igazi „elvtárs”, Jaroslaw Kaczynski marad, néhány periferiális álmodozóval. Ha pedig tényleg olyan szövetségest keres Orbán Viktor, akinek a vállához vetheti a vállát, akkor maradnak a kétes pedigréjű szélsőjobboldaliak, megszállottak és pincenácik. Hozzájuk könnyű odagondolni az ellenfelet. Összeállításunkban hazai és külföldi szakértők segítségével próbáljuk meg bemutatni a meglehetősen bonyolult európai viszonyokat a Sargentini-jelentés fordulópontjáról szemlélve, s számba venni az új helyzetben megnyíló lehetőségeket. Barát József és Balázs Gábor cikkei. 

Vis maior gyilkosság

Nemrég feltételesen szabadlábra helyezték a Cozma-gyilkosságban való részvételért 13 évre ítélt Sztojka Ivánt. Négy évet engedtek el neki arra hivatkozva, hogy a börtönben kifogástalanul viselkedett. Lehet, hogy így volt, de eddig egyetlen fillérnyi kártérítést sem fizetett Marian Cozma családjának, holott erre a bíróság jogerősen kötelezte őt – hívja fel a figyelmet Helmeczy László, Cozmáék jogi képviselője. Az ügyvéd évek óta harcol egy törvénymódosításért, mely szerint az államnak kell magára vállalnia a bűncselekmények áldozatainak járó kártérítést, ha az elkövetőkön nem lehet behajtani a megítélt pénzt. Most már azt is szeretné elérni, hogy a büntetésüket töltő bűnözőket mindaddig zárják ki a feltételes szabadlábra helyezésből, amíg nem rendezik az áldozatok felé az adósságukat. Ez is hozzátartozna ugyanis a kifogástalan magaviselethez. Cseri Péter írása.

Sorvégen csilingel az ihlet

Volt egy másfél évtized, amikor Balázs Bertalan azt gondolta, soha többé nem fog írógépet szerelni. Az ezredforduló környékén már mindenki a számítógép klaviatúráját püfölte az Erika helyett, de úgy tíz éve ismét megnőtt a forgalom a mester ferencvárosi műhelyében: sorra kapja a megrendeléseket a régi, sokszor már antiknak számító író- és pénztárgépek felújítására, javítására. Hogy mire jó a 21. században egy Remington vagy egy Royal? Hát például ajándéknak, dísztárgynak, esküvői instrumentumnak, hangszernek, színpadi és filmkelléknek. Balázs Bertalantól Cseri Péter azt is megtudta, mi az, amit leginkább szeret az írógépekben, és miért a péntek a kedvenc napja.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.