Zelenszkij színésztársai jönnek koncertezni Ferencvárosba

Zelenszkij színésztársai is fellépnek az Ukrajnát támogató jótékonysági koncerten a Bakáts téren – tudta meg a IX. kerületi önkormányzattól a Telex.

2022. június 13., 07:39

Szerző:

Az Élet győzni fog című jótékonysági koncerten 2022. június 16-án csütörtökön 19 órától Ukrajna több millió követővel rendelkező, legismertebb színészei, énekesei, művészei lépnek fel. Céljuk, hogy a résztvevő magyarok és ukránok közösen fejezzék ki szolidaritásukat a háború áldozataival és támogassák Ukrajna függetlenségéért vívott küzdelmét – írta a Telex. A programnak Ferencváros ad otthont, miután a magyar állam visszamondta a több hete egyeztetés alatt lévő eseményt a Várkert Bazárban, tudta meg a lap a IX. kerületi önkormányzattól. A Ferencvárosi önkormányzat segít az esemény szervezőinek, miután a magyar állam visszalépése miatt a koncertet le kellett volna mondaniuk. A Telex csütörtök óta keresi a Miniszterelnökség sajtóirodáját, hogy

miért mondta le az esemény szervezését a kormány, de egyelőre nem kaptak választ.

A program fellépői között vannak a Kvartel 95 stúdió tagjai is, a Magyarországon is vetített a „Nép szolgája” című sorozat szereplői. (A „Nép szolgálja” című sorozat főhőse Volodimir Zelenszkij, a sorozatban Vaszilij Petrovics Goloborodko, a szüleivel élő, szórakozott középiskolai történelemtanár, aki egyik napról a másikra Ukrajna új elnökévé válik. A főhős a megpróbál leszámolni a mindent átható korrupcióval, folyamatos harcot vív a helyi oligarchákkal és politikai célja, hogy Ukrajna az Európai Unió tagjává váljon, miközben a nagykutyák már a bukásán dolgoznak.)

A budapesti koncerten összegyűjtött adományokat Baranyi Krisztina kilencedik kerületi polgármester kérésére humanitárius és egészségügyi célokra fordítják. A Bakáts téri jótékonysági koncert sorozat legfontosabb célja, hogy egyesítse az európaiakat és az ukránokat, és adományokat gyűjtsön a demokratikus jövőjéért harcoló Ukrajna támogatására. Az „Élet győzni fog” színpadán olyan ismert művészek lépnek fel, mint Voplij Vidoplijaszova, Pianoboy, Zlata Ognyevics, Wellboy valamint a «Evening Quarter» jól ismert dalait előadó Kvartal 95 Studio.

 

(Kiemelt kép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

 

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.