Y generációs fesztivál a Trafóban

NextFeszt címmel Y generációs előadó-művészeti fesztivált rendeznek a Trafóban január 5–23. között. A programban kilenc hazai produkció szerepel.

2015. január 8., 17:12

A fiatal táncos, zenész, színházi csapatok nem csupán a jövő ígéretei. Tehetségüket már rangos nemzetközi fórumokon bizonyították: díjakkal, elismerésekkel emelték a honi kortárs kultúra presztízsét. De mert itthon a független társulatok állami támogatása radikálisan csökkent, az ifjú magyar alkotók neveit jobban ismerik külföldön, mint idehaza.

A NextFeszt produkcióinak többsége a Trafó segítségével jött létre, s korábban már bemutatták azokat a színházban. Az eseményt szakmai beszélgetések is kísérik.

A Trafó koprodukciós támogatásával 2013-ban mutatták be a Hodworks táncegyüttes Pirkadat című művét is. Koreográfusuk, Hód Adrienn lapunknak elmondta: darabjukat tavaly a húsz legjobb előadás közé választotta az Aerowaves nemzetközi kortárstánchálózat. A szervezet központja Londonban van, s az általuk menedzselt előadásokat európai kortárs művészeti játszóhelyek vezetőinek mutatják meg.

Hód Adrienn társulata eddig nyolc országban ért el komoly sikert a Pirkadattal. Itthon nekik sincs állandó játszóhelyük, sem saját próbatermük. A koreográfus szerint az Y generáció szabadabban és merészebben fordul szembe a hagyományos művészeti formákkal. Autonómok és félelemmentesek, a pozícióharc, a helyezkedés kevéssé érdekli őket.