Vidnyánszky Attila több évtizedes hagyományt rúgott fel azzal, hogy nem állt szóba Kulka Jánossal

Noha az a kialakult szokásjog, hogy a frissen megválasztott Nemzet Színészét a Nemzeti Színház igazgatója értesíti, Vidnyánszky Attila nem hívta fel a hírrel Kulka Jánost, akit így Molnár Piroska értesített a hírről. A Nemzeti direktora azonban nem csak ezt felejtette el.

2024. május 9., 11:17

Szerző:

Vidnyánszky Attila nem hívta fel Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották – erősítették meg többen az RTL Híradó információját. Ezzel egy 24 éves szokás szakadt meg, mely szerint a cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti. Hogy ez Kulka János esetében miért maradt el, és miért Molnár Piroska hívta fel a frissen kitüntetett színészt, azt a csatorna által megkérdezett Nemzet Színészei sem tudták megmondani.

„Nekem is feltűnt, de nem tudom az okát” – mondta Cserhalmi György.

Én csak azt a tényt tudom, hogy a Vidnyánszky igazgató úr nem akarta felhívni, és megkérte Molnár Piroskát

– erősítette meg Jordán Tamás.

Egy új tag megválasztásakor az is szokás, hogy a Nemzeti Színház közösségi oldalán teszik közzé a döntést, amihez az új Nemzet Színésze életrajzát is csatolják, és gratulálnak. Ez utóbbi sokáig hiányzott a Kulka János megválasztásáról szóló posztból, miközben a Nemzeti honlapján található hírben szerepelt a gratuláció.

Az RTL az elmúlt napokban többször, több témával kapcsolatban is küldött kérdéseket Vidnyánszky Attilának, ám miután egyikre sem kaptak választ, személyesen próbáltak kérdezni a direktortól.

Leteszem, mert az urak rám ragadtak és muszáj őket elküldenem oda, ahova gondolom

– mondta a telefonjába Vidnyánszky Attila, miután meglátta a csatorna riporterét. Ezután indulatosan kijelentette, hogy az RTL-nek nincs joga kérdezni tőle. Hozzátette, a csatorna, a riport során jelen lévő riporter, de még az operatőr is elképesztő szinten pusztítja a magyar ember lelkét.

Többen távoznak Vidnyánszky Attila színházából

Bombaként robbant a hír múlt héten, hogy 22 év után távozik a Nemzeti Színházból Udvaros Dorottya. A színésznőt maga a  direktor rúgta ki, melyre a legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van. „A kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat. Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek” – mondta a színésznő az elbocsájtása kapcsán. Udvaros azt is elárulta, hogy Vidnyánszky Attila azt is kifogásolta, hogy Udvaros „nem teljesítette a kötelező előadásszámát”.

Ahogyan azt korábban a 168 is megírta, lapértesülések szerint a súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér már vissza a teátrum színpadára, de mellettük Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott. Rajtuk kívül két színésznő gyermeket vár, ők egy ideig szintén nem fognak játszani.

(Kiemelt képünkön Vidnyánszky Attila. A kép forrása: Nemzeti Színház)

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.