Véget ért a Hollywoodot megbénító írósztrájk

A Writers Guild of America West (WGA), az amerikai forgatókönyvírók céhe felfüggesztette az immár öt hónapja tartó sztrájkot, miután átmeneti megállapodást kötöttek a stúdiófőnökökkel.

2023. szeptember 25., 10:57

Szerző:

Az elmúlt évtizedek leghosszabb Hollywoodot érintő sztrájkja zajlott az elmúlt hónapokban, amely miatt leállt a legtöbb film- és tévéfilm forgatása. Külön vitát folytatnak a színészek, akik szintén sztrájkolnak – számol be róla a BBC.

Az írók május 2-án kezdődött munkabeszüntetése a Milken Intézet közgazdászának, Kevin Klowdennek a becslése szerint mintegy 5 milliárd dollárba került az amerikai gazdaságnak.

A vita miatt számos amerikai topműsor leállt, köztük a The Last of Us, a Billions, a Stranger Things, a The Handmaid's Tale, a Hacks, a Severance, a Yellowjackets, az Abbott Elementary és számos nappali és késő esti talkshow.

A fizetéssel kapcsolatos kérdések mellett az írók attól is tartanak, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan kiszorítja tehetségüket.

Az írók nehezményezték azt is, hogy míg hagyományosan további kifizetéseket kaptak, ha műsorukat megismételték egy sugárzott hálózaton, a streaming szolgáltatók nem fizettek jogdíjat az ismétlésekért. Ennek eredményeképpen az írók által most kapott kifizetések egy része általában tartalmaz egy bizonyos pénzösszeget, amelynek célja, hogy kompenzálja a sugárzott ismétlésekből származó jogdíjakat, amelyeket nem kapnak meg. A WGA vezetőségének és a szakszervezeti tagoknak hároméves szerződésben kell megállapodniuk a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével, mielőtt visszatérnek a munkába.

A céh a javasolt megállapodásról szóló közleményében azt írta, hogy a részleteket még véglegesíteni kell, és még nem fújja le a sztrájkot, de „a mai naptól kezdve felfüggesztjük a WGA sztrájkot".

 

„Most már csak az van hátra, hogy munkatársaink biztosítsák, hogy minden, amiben megállapodtunk, kodifikálva legyen a végleges szerződésbe” – mondta a szakszervezet.

A szórakoztatóipar számos kapcsolódó területét érintette a sztrájk, többek között a vendéglátósokat, jelmezszállítókat, ácsokat és operatőröket.

Az elmúlt napokban a Netflix, a Disney, a Universal és a Warner Bros Discovery főnökei személyesen vettek részt a tárgyalásokon, hogy lendületet adjanak a tárgyalásoknak.

(Kiemelt képünk: Színészek, írók és más szakszervezeti tagok csatlakoznak a SAG-AFTRA és a WGA sztrájkolóihoz a sztrájkőrségen az HBO és az Amazon irodái előtt a Nemzeti Szakszervezeti Szolidaritási Napon New Yorkban 2023. augusztus 22-én. A profi fodrászok és sminkesek a hírességek árnyékában dolgoznak, hogy ragyogóvá varázsolják őket a forgatásokon, a vörös szőnyegeken és a magazinok címlapjain. De New Yorktól Los Angelesig az amerikai forgatókönyvírók és színészek történelmi sztrájkja miatt a sztárok sminkjéért felelős dolgozók üres határidőnaplókkal és üres megtakarítási számlákkal küzdenek. Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.