Véget ért a Hollywoodot megbénító írósztrájk

A Writers Guild of America West (WGA), az amerikai forgatókönyvírók céhe felfüggesztette az immár öt hónapja tartó sztrájkot, miután átmeneti megállapodást kötöttek a stúdiófőnökökkel.

2023. szeptember 25., 10:57

Szerző:

Az elmúlt évtizedek leghosszabb Hollywoodot érintő sztrájkja zajlott az elmúlt hónapokban, amely miatt leállt a legtöbb film- és tévéfilm forgatása. Külön vitát folytatnak a színészek, akik szintén sztrájkolnak – számol be róla a BBC.

Az írók május 2-án kezdődött munkabeszüntetése a Milken Intézet közgazdászának, Kevin Klowdennek a becslése szerint mintegy 5 milliárd dollárba került az amerikai gazdaságnak.

A vita miatt számos amerikai topműsor leállt, köztük a The Last of Us, a Billions, a Stranger Things, a The Handmaid's Tale, a Hacks, a Severance, a Yellowjackets, az Abbott Elementary és számos nappali és késő esti talkshow.

A fizetéssel kapcsolatos kérdések mellett az írók attól is tartanak, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan kiszorítja tehetségüket.

Az írók nehezményezték azt is, hogy míg hagyományosan további kifizetéseket kaptak, ha műsorukat megismételték egy sugárzott hálózaton, a streaming szolgáltatók nem fizettek jogdíjat az ismétlésekért. Ennek eredményeképpen az írók által most kapott kifizetések egy része általában tartalmaz egy bizonyos pénzösszeget, amelynek célja, hogy kompenzálja a sugárzott ismétlésekből származó jogdíjakat, amelyeket nem kapnak meg. A WGA vezetőségének és a szakszervezeti tagoknak hároméves szerződésben kell megállapodniuk a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével, mielőtt visszatérnek a munkába.

A céh a javasolt megállapodásról szóló közleményében azt írta, hogy a részleteket még véglegesíteni kell, és még nem fújja le a sztrájkot, de „a mai naptól kezdve felfüggesztjük a WGA sztrájkot".

 

„Most már csak az van hátra, hogy munkatársaink biztosítsák, hogy minden, amiben megállapodtunk, kodifikálva legyen a végleges szerződésbe” – mondta a szakszervezet.

A szórakoztatóipar számos kapcsolódó területét érintette a sztrájk, többek között a vendéglátósokat, jelmezszállítókat, ácsokat és operatőröket.

Az elmúlt napokban a Netflix, a Disney, a Universal és a Warner Bros Discovery főnökei személyesen vettek részt a tárgyalásokon, hogy lendületet adjanak a tárgyalásoknak.

(Kiemelt képünk: Színészek, írók és más szakszervezeti tagok csatlakoznak a SAG-AFTRA és a WGA sztrájkolóihoz a sztrájkőrségen az HBO és az Amazon irodái előtt a Nemzeti Szakszervezeti Szolidaritási Napon New Yorkban 2023. augusztus 22-én. A profi fodrászok és sminkesek a hírességek árnyékában dolgoznak, hogy ragyogóvá varázsolják őket a forgatásokon, a vörös szőnyegeken és a magazinok címlapjain. De New Yorktól Los Angelesig az amerikai forgatókönyvírók és színészek történelmi sztrájkja miatt a sztárok sminkjéért felelős dolgozók üres határidőnaplókkal és üres megtakarítási számlákkal küzdenek. Fotó: ANGELA WEISS / AFP)

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.