Van akinek fáj az a rongyos 4,5 milliárd

Schilling Árpád teljesen kiakadt. 

2022. január 27., 10:45

Szerző:

A tegnapi nap folyamán robban a hír, hogy a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottsága 4,5 milliárd forintot szavazott meg a Rákay Philip Petőfi-filmjének gyártására. A támogatásról szóló hírre reagált közösségi oldalán Schilling Árpád rendező, aki szerint ebből a pénzből akár 10 normális filmet is lehetne támogatni. 

Philip soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot, most mégis annyi pénze lett hirtelen vágyai kielégítésére, amennyit még soha egyetlen magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben. (Így van se Fábri, se Szabó, se Sára, se Jancsó.)

– írja a rendező közösségi oldalán. Schilling szerint Rákay akkora támogatást kapott most „amennyit még soha egyetlen magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben”. A rendező értetlenül áll az eset előtt, mert a kormánypárti megmondóembereit még soha nem rendezett semmit sem. 

„Ebből a pénzből legalább 10 normál költségvetésű magyar film készülhetne el. Tíz magyar rendező, író, operatőr, látványtervező, vágó (alkotói csapat) sokszínű munkája helyett készül el ez az egyetlen gigafilm, amely pontosan ott végzi majd, ahol hasonló indíttatású elődei - a Hídember vagy a Sorstalanság - a kultúrtörténet nagy süllyesztőjében”

– teszi hozzá bejegyzésében. Schilling a támogatás hátterében politikai okokat lát: „a fasiszta pártok legfőbb követelménye a hűség. Ha bármire hajlandó vagy a pártodért, akkor a párt sem felejt el téged”. A rendező szerint a film elfog tűnni a magyar kultúra süllyesztőjében. 

„Aminek nyoma marad az a hatalmas, szemérmetlenül hatalmas fizetés. Épülnek új házak, birtokok, istállók és medencék. Rákay Philip és legközelebbi barátai ebből a buliból több száz milliót fognak leakasztani, és mit sem törődnek azzal, hogy maga a film egy-két éven belül egyszerűen eltűnik, senki nem fog rá emlékezni, még azok sem, akik részt vettek a létrehozásában”

– írja Schilling a támogatás következményeivel kapcsolatban.  

(Kiemelt képünk: Schilling Árpád hivatalos Facebook oldala.)

 

EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas zenei szerkesztő, rádiós, akinek olyan műsorokat köszönhetünk, mint a Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak. Szombaton töltötte be kilencvenedik születésnapját a magyar Cseke László, azaz Komjáthy György.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki.