Újra együtt a Jóbarátok, na de jó ez nekünk?

Tizenhét év után csendült fel újra a Jóbarátok ikonikus főcímdala, miután az HBO egész estés showműsort hozott össze a sorozat színészeivel, producereivel és megannyi világszerte ismert sztárvendéggel. Poénból annyi volt, ahány ziccer kimaradt. 

2021. május 28., 21:03

Szerző:

Futószalagon készülnek a sorozatok a streaming-szolgáltatók kínálatába, azonban a kilencvenes években ez még nagyon nem így volt. Akkoriban a televíziózás presztízse messze elmaradt a stúdiófilmekhez képest. Ezt követően azonban, többek között a Jóbarátok sikerének köszönhetően, merőben átalakult a gyártók hozzáállása, és a stúdiók egyre nagyobb energiákat fektettek a vígjáték-, dráma- és akciósorozatok készítésébe. A Monica, Phoeboe, Rachel, Ross, Joey és Chandler mindennapjait bemutató sorozat népszerűsége pedig kezdete után 27 évvel még mindig töretlen, a streamingek ádáz harcot vívnak egymással a jogaiért.  

Hogy mi a sikerének titka, arra többféle választ lehet adni. A húszas-harmincas éveikben járó barátok hétköznapjai nagyjából életszerűek voltak, amihez a rendkívül jól ütemezett és jól megírt poénok plusz színezetet adtak. Emellett a mai napig képes a nézőt 20 percre kiemelni a hétköznapokból, aki ezalatt úgy érezheti, hogy bármilyen borzalmas dolog történt is az életében, minden rendben lesz.

Ez persze önáltatás, de a sorozat receptje működött.

Azonban politikai korrektség tekintetében manapság már sok médium és véleményvezér szerint nem vizsgázik túl jól a Jóbarátok. Az elmúlt években, főképp aztán a karantén ideje alatt többen nevezték már szexistának, rasszistának, vagy épp transzfóbnak Marta Kauffman, David Crane és Kevin Bright sorozatát.

A nagy találkozás 

Tizenhét éve zárták le a sorozatot, azóta mindössze egy alkalommal találkozott egyszerre a hat főszereplő, azonban most, az HBO Maxon (idehaza az HBO GO-n) megtekinthető újrázásban lehetőséget kaptak erre a színészek, producerek, valamint rajongók és sztárvendégek is.

A kritikákra azonban sem időt, sem energiát nem fordítottak a Jóbarátok: Újra együtt című különkiadás elkészítése során, ahogy a drámai témák, a gyorsan jött hírnév árnyoldalai, vagy a Chandlert alakító Matthew Perry addikciója sem kerül kitárgyalásra a 100 perces showműsor során. 


Fotó:HBO | Terence Patrick
 

Vannak azonban rendkívül őszinte pillanatok a hat színész között, például amikor némileg irányított, mégis improvizatív keretek között újra eljátsszák a sorozat néhány ikonikus pillanatát, amikor meglátják az újraépített díszleteket, vagy amikor a sorozat korábbi sztárvendégei bukkannak fel néhány pillanatra. Érdekes azt is látni, hogy a színészek közül talán a Phoeboet alakító Lisa Kudrow és a Rachel megformálásáért felelős Jennifer Aniston futott be igazán nagy karriert, a többiek valahogy megmaradtak a Jóbarátok szereplőinek. Pedig alapból Monica lett volna a sorozatsztár, aki már a Jóbarátok előtt is neves színészekkel és filmekben játszhatott. A színészválogatás hátteréről és a karakterek kitalálásáról is kapunk egy kevés információt, ez pedig pont elég arra, hogy egy rajongó még inkább közelebbinek érezhesse hőseit.

Kihagyott ziccerek 

Ezt a kellemes nosztalgiát azonban sajnos rendszeresen megtörik a sokszor konkrét cél nélkül beleerőltetett sztárvendégek - mint például a koreai BTS fiúcsapat vagy David Beckham -, a rajongók túlzottan hosszúra nyújtott élménybeszámolói vagy a túltolt giccsparádé. A Jóbarátok esszenciáját ugyanis pont az egyszerűség és lazaság adta, ami így, a felmagasztalás hatására visszafelé sül el. 

A rajongók azonban mégis azt mondhatják, hogy a recept továbbra is működik. Amikor pedig hagyják a színészeket és a stábtagokat régi sztorikat feleleveníteni, vagy amikor sosem látott jeleneteket, bakikat mutatnak a nézőnek, biztos vagyok benne, hogy még a szkeptikusok is csettintettek egyet.  

Hogy a színészek valóban így örültek-e egymásnak, vagy csak a pár napos forgatásért kapott, átszámítva több százmillió forintos gázsi miatt ilyen családias a különkiadás hangulata, azt nem tudom. De a végeredmény összességében még mindig jobb, mintha egy tényleges bónuszrészt kapott volna a sorozat. Azzal ugyanis egyrészt a záró epizód veszítette volna el a jelentőségét, másrészt biztos, hogy erőltetett lett volna.  

A Jóbarátok: Újra együtt különkiadás előzetese az alábbi linken tekinthető meg: 

(Kiemelt kép: HBO | Terence Patrick)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.