Trendi az irodalom

2016. április 25., 11:06

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke (MKKE) a 168 Órának elmondta: végül is hangulatos kulturális tömegrendezvénnyé vált idén a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Látogatóinak száma csaknem húsz százalékkal meghaladta a tavalyi rekordot. Kimondható: ismét trendi az irodalom mifelénk.

Aki ott volt a hétvégi rendezvényen, tudja: sorok álltak a dedikáló írók előtt. De más is jól látszott, és ezt Kocsis András Sándor is megerősíti: most sokkal több fiatal volt kíváncsi a könyvfesztiválra, mint korábban bármikor.

S hogy melyek voltak a magyar kortárs irodalom legkeresettebb könyvei? Az eladások alapján: Nádas Péter Az élet sója, Grecsó Krisztián Jelmezbál, Háy János Ország, város, fiú, lány és Németh Gábor A mormota nyara című kötete. (Németh Gáborral lapunk 62. oldalán olvashatnak interjút.) Ugyancsak rendkívül kelendő volt Oravecz Imre Távozó fa című verskötete és a Verslavina című kiadvány. A külföldi szerzők közül a tavalyi Budapest Nagydíjjal kitüntetett Jonathan Franzen, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, valamint Umberto Eco művei fogytak leginkább

A rendezvényhez kapcsolódó Budapest Nagydíjat ebben az évben Jostein Gaarder norvég író vehette át. (Vele szintén olvashatnak interjút lapunk 60. oldalán.) A Budai Díjat pedig az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 100 magyar népmese, illetve a Napkút Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen kiadott, Lázár Ervin meséit tartalmazó könyv CD-je kapta.

Kocsis András Sándor kiemelte a 168 Órának:
– Hatalmas érdeklődés övezte a díszvendég ország, Szlovákia programkínálatát is. Külön is meg kell említenem: idén debütált fesztiváligazgatóként Szabó Eszter, és remekelt a szervezésben.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 18., 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.