Hód Adrienn és Szeri Viktor nyerték az idei Lábán-díjat

A díjakat a Trafóban adták át, a kuratórium a két nyertes előadás mellett idén különdíjat is osztott.

2023. május 12., 15:14

Szerző:

A 2022. legjobb hazai kortárs táncelőadásááért járó Lábán Rudolf-díjakat Szeri Viktor Fatigue című szólójának, illetve a brémai Unusual Symptoms és Hód Adrienn (a HODWORKS társulat alapítója) Harmonia című előadásának ítélte oda a kuratórium.

A kuratórium a két nyertes előadás mellett idén különdíjban részesítette Börcsök Boglárkát a The art of movement című dokumentumfilmjéért, és a hozzá kapcsolódó Figuring Age performansz-installációért (alkotótárs: Andreas Bolm). A díjátadó a Trafóban zajlott a tavalyi nyertes alkotóhármas, Vadas Zsófia Tamara, Molnár Csaba és Vass Imre konferálásával. A 18. Lábán Rudolf-díj laudációk az alábbi linken olvashatók.

A 2021-ben bemutatott Harmonia alkotói munkájának felszabadító újszerűsége idén tavasszal a Trafóban folytatódik. Hód Adrienn az ArtMenőkkel 2022 ősze óta folytat közös munkát elmélyült próbatermi kutatási folyamatok formájában, melyeknek fókuszában az áll, hogy a különböző fogyatékossággal és nem normativizálható testtel élő fiatalok a HODWORKS táncosainak kíséretében számukra eddig ismeretlen terepeket fedezhessenek fel olyan biztonságos helyzetben, amelyben saját döntéseik révén tudnak megmutatkozni.

Az ArtMenők és a HODWORKS közös produkciója, az Idol 2023. május 31-én kerül bemutatásra a Trafóban. 

(Fotó: Lábán-díjátadó, 2023. Forrás:Trafó)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.