Hód Adrienn és Szeri Viktor nyerték az idei Lábán-díjat

A díjakat a Trafóban adták át, a kuratórium a két nyertes előadás mellett idén különdíjat is osztott.

2023. május 12., 15:14

Szerző:

A 2022. legjobb hazai kortárs táncelőadásááért járó Lábán Rudolf-díjakat Szeri Viktor Fatigue című szólójának, illetve a brémai Unusual Symptoms és Hód Adrienn (a HODWORKS társulat alapítója) Harmonia című előadásának ítélte oda a kuratórium.

A kuratórium a két nyertes előadás mellett idén különdíjban részesítette Börcsök Boglárkát a The art of movement című dokumentumfilmjéért, és a hozzá kapcsolódó Figuring Age performansz-installációért (alkotótárs: Andreas Bolm). A díjátadó a Trafóban zajlott a tavalyi nyertes alkotóhármas, Vadas Zsófia Tamara, Molnár Csaba és Vass Imre konferálásával. A 18. Lábán Rudolf-díj laudációk az alábbi linken olvashatók.

A 2021-ben bemutatott Harmonia alkotói munkájának felszabadító újszerűsége idén tavasszal a Trafóban folytatódik. Hód Adrienn az ArtMenőkkel 2022 ősze óta folytat közös munkát elmélyült próbatermi kutatási folyamatok formájában, melyeknek fókuszában az áll, hogy a különböző fogyatékossággal és nem normativizálható testtel élő fiatalok a HODWORKS táncosainak kíséretében számukra eddig ismeretlen terepeket fedezhessenek fel olyan biztonságos helyzetben, amelyben saját döntéseik révén tudnak megmutatkozni.

Az ArtMenők és a HODWORKS közös produkciója, az Idol 2023. május 31-én kerül bemutatásra a Trafóban. 

(Fotó: Lábán-díjátadó, 2023. Forrás:Trafó)

 

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese – közölte családja a közmédiával.

Életének 80. évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – közölte az MMA pénteken.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 94. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 22. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 8–11. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén.

Június 20-án 11 órától, a Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsi színművésztől – közölte szerdán Facebook-oldalán a budapesti Katona József Színház.