Tóth Krisztina kapja a Bertók László Költészeti Díjat

Tóth Krisztina díjazását Parti Nagy Lajos jelentette be.

2022. november 21., 15:07

Szerző:

Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve – írja a jelenkor.net. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc verseskötete közül a legutóbbi 2021-ben látott napvilágot Bálnadal címmel. Költészete mellett prózai, gyermekirodalmi, drámaírói és műfordítói munkássága is jelentős. Az ünnepélyes átadóest 2022. december 6-án 19 órakor veszi kezdetét a pécsi Kodály Központban, a hangversenyterem rezidens együttesével, a Pannon Filharmonikusokkal koprodukcióban.

A Bertók László Költészeti Díjat 2021-ben alapította a költő fia, Bertók Attila, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány. Céljuk Bertók László emlékezetének megőrzése és az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészet, illetve a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismerése. A díj 1.000.000 forint pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint idén Nagy Márta keramikusművész által alkotott egyedi kisplasztikával jár. Az elismerést minden évben Bertók László születésnapján, december 6-án adják át Pécsett ünnepi műsor keretében, mely a társművészetekkel történő együttműködésre is alkalmat kínál.

(Kiemelt kép: Tóth Krisztina költő a 35. Kaláka fesztiválon rendezett verskoncerten Noszvajon 2014. június 26-án. Fotó: Komka Péter/MTI)

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.