Titokban elhamvasztották Milan Kunderát

A legnagyobb titokban hamvasztották el szerdán a július 11-én 94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia írót – közölte a Gallimard könyvkiadó.

2023. július 19., 20:48

Szerző:

A lét elviselhetetlen könnyűsége című világhírű regény szerzője visszavonultan élt, temetést nem akart.

Milan Kunderát ma elhamvasztották” egy meg nem nevezett helyen, „a szertartás szigorúan zárt körű volt” 

– írta közleményében Antoine Gallimard, a kiadó elnöke.

„Janácek szonátája kísérte utolsó útjára, a felvételen az író apja, Ludvik Kundera zongorázott” – tette hozzá Gallimard.

Leos Janácek morva zeneszerző művét az író 1971-ben elhunyt édesapjának előadásában rögzítették, aki neves zongoraművész volt.

Milan Kundera 1929-ben a dél-morvaországi Brnóban született, és elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett nemzetközi hírnevet. Miután 1975-ben Franciaországba emigrált, megfosztották csehszlovák (cseh) állampolgárságától, csak 2019-ben kapta vissza.

Az író 2023. július 11-én hunyt el Párizsban, hosszú betegség után.

(Kiemelt képünkön: A csehországi Brünnben a Milan Kundera könyvtár látogatója a cseh író egyik könyvét olvassa 2023. április 6-án. Fotó: Radek Mica / AFP)

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

2024. június 24., 16:33

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.