Szobrot kap Cseh Tamás

A XI. kerületi Gellért téren állítják fel a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás életnagyságú szobrát. A zeneszerző, előadóművész idén lenne 70 éves, tiszteletére az újbudai önkormányzat kezdeményezte az alkotás elkészítését, és ezt szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés hagyta jóvá.

2013. június 12., 22:31

Majoros István műve Cseh Tamást állva, gitárral a kezében ábrázolja. A mészkő talapzatba – indián énjére utalva – tolldíszt és íjat vésnek. A szobor mellett egy mészkő elemen Bereményi Géza neki írt, Nincsen más című dalszövegéből egy részlet lesz olvasható: „Nincsen más ebben a dalban / Nincsen más, csak egy utca / Ahol valaha laktam, / és még egy délelőtt.” – szerepel a dokumentumban.

A szobor felállítását szerdán egyhangú szavazással támogatta a Fővárosi Közgyűlés.

Cseh Tamás szobrát az újbudai Gellért téren, a Budafoki út vonalában, az épülő metró állomásának kijáratával szemben fogják elhelyezni. Az MTI korábban arról értesült, hogy a szobrot szeptember 6-án, a magyar dal napjához kapcsolódva tervezik felavatni. A Bereményi-szöveg arra is utal, hogy Cseh Tamás a közelben lakott.

A műalkotás felállítási és karbantartási költségeit az újbudai önkormányzat fedezi.

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak és egy nemzedék kultikus alakja, hangulatának tolmácsolója január 22-én lett volna 70 éves. 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett.

Életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódása. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, ettől kezdve egészen haláláig minden évben megszervezték az indiántábort.

Cseh Tamás munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban – Bereményi Gézával közösen – a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért.

2006-ban gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála. A halálos kórral vívott három éves küzdelem után Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el, írja az MTI.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.