Vége az előadásnak – a színházakat is eléri a rezsicsökkentés-csökkentés

A színházakat sem kíméli a rezsinövekés. Az elszálló költségek próbára teszik a színházigazgatók és gazdasági vezetők kreativitását.

2022. augusztus 3., 13:52

Szerző:

A kormány energiaárakra vonatkozó rendelete – a katatörvény módosítása mellett – sokszorosára növeli a teátrumok működési költségeit is – mutat rá az index.hu. A legtöbb színházban ez újratervezést igényel, ám mindannyian szeretnének elkerülni a jegyárak emelését, az előadások minőségének romlását és a fűtési szünet kihirdetését.

A dunaújvárosi Bartók Színházban már nem tudnak működteti egy városi klubot, ezért ezt fájó szívvel visszaadják a dunaújvárosi önkormányzatnak. A 2022/23-as évadra nyolc bemutatót terveztek, a „belső megszorításaik” miatt azonban hét premiert tartanak. Dunaújvárosban ugyanakkor rákényszerülnek arra is, hogy csökkentsék a színház játszási napjait csütörtökre, péntekre, szombatra. Ezt a takarékos működési rendet egyelőre 2022. december 31-ig tartják fenn.

A magánszínházak még nehezebb helyzetbe kerültek. A Spinoza Színház tulajdonosa, Sándor Anna egyértelműen gondolkodik nemcsak a téli, de azt követően a végleges bezáráson is. A Rózsavölgyi Szalon is nehéz időszak elé néz, négyre csökkentik a tervezett bemutatók számát. 

A fővárosi Trafó vesszőfutása sem ért még véget. A pandémiás nehézségek után jelentős forráshoz nem jutottak hozzá, mivel pénzüket a végelszámolás alá került Sberbankban tartották, most pedig kénytelenek megbírkózni a magas rezsiköltségekkel is. Abban biztosak, hogy a kiadásaikat nem terhelik a nézőkre, de Barda Beáta ügyvezető igazgató szerint sajnos meglehet, hogy csökkenteniük kell az előadásaik számát.

(Kiemelt fotó: a KV Társulat Caryl Churchill Földi paradicsom című tragikomédiájának próbáján a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában 2017. november 23-án. MTI Fotó: Mónus Márton)

 

 

 

2022. augusztus 18., 10:31

A Zsámbékon felnőtt szoprán operaénekesnő, Szabó Réka Magyarországról és külföldről hívott meg művészeket, hogy az opera szépségét és az operett hagyományait megismertesse a magyar közönséggel a felújított Zichy-kastély kertjében. Az Opera Fest augusztus 19-én nyitja meg kapuit.  

2022. augusztus 16., 10:10

Borda Réka első verseskötete után a próza felé fordult. Új regénye, az Égig érő csalán megjelenése kapcsán beszélgettünk vele elfojtásról, bántalmazásról, a hátrányos helyzetű fiatalok kitörési nehézségeiről, de nem hagyhattuk szó nélkül a nők szerepét sem a kortárs magyar irodalomban.

2022. augusztus 15., 20:26

Számításaink szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Szigeten. A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem teltházas – mondta a fesztivál főszervezője hétfőn este az MTI-nek.