Szabó Tímea: Van néhány százezer ember, aki nem Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit szeretné a színházakban hallgatni

2019. december 9., 13:34

Szerző:

A színházakat is érintő kulturális törvénymódosításról volt szó napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn. A törvényjavaslatból időközben kikerült ugyan néhány elem, Szabó Tímea (Párbeszéd) ennek dacára úgy értékelte, hogy a kormány az egész kultúra szabadságát és függetlenségét készül kinyírni – írja a 24.hu.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, a javaslatot a Gothár-ügyre hivatkozással nyújtották be, miközben a kormánypártok kedvenc házi színházában, az Újszínházban, 2016 óta próbálnak eltussolni egy zaklatási botrányt, amelynek gyanúsítottja Mihályi Győző színész.

Szabó Tímea szerint a törvényjavaslatnak semmi köze a Katona József Színházhoz, a színházakat akarják államosítani. Orbán Viktor egy totális diktatúrát álmodott meg magának, amelynek része a kultúra kivégzése – fogalmazott. Megítélése szerint, a javaslat bosszú október 13-ért. Közölte,

tudja, hogy Orbán Viktor nem jár színházba és a kormánypártiaknak sincs különösebb igénye a kultúrára, de van néhány százezer ember, aki nem Mészáros Lőrinc kiadatlan verseit, vagy Németh Szilárd megzenésített pacalreceptjeit szeretné a színházakban hallgatni.

Fotó: Facebook/Németh Szilárd

A Szabad Nép egyik 1949-es számából idézve kijelentette:

–Maguk ugyanazok az elvtelen kommunisták, akik akkor irányították az országot.

Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat nem jelenik meg többet nyomtatott formában. A decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik.

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta – közölte az Agrárminisztérium pénteken.

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István tárcavezető.